Οι διαφορετικοί τρόποι που τα ω-3 και ω-6 επηρεάζουν το άσθμα

Τόσο τα ωμέγα-3 όσο και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία απαντώνται σε μια ποικιλία τροφίμων, φαίνεται να επηρεάζουν τα συμπτώματα άσθματος στα παιδιά. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι φαίνεται ότι έχουν αντίθετες επιδράσεις στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος.

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Το άσθμα έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και εκατομμύρια από αυτά τα περιστατικά αφορούν σε παιδιά. Το παιδικό άσθμα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας για τις οικογένειες, ειδικά επειδή δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Η μόνη ελπίδα που έχουν οι οικογένειες είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, το άσθμα μπορεί να είναι θανατηφόρο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Άσθματος, Αλλεργίας & Ανοσολογίας (ΑΑΑΑ & Ι), το παιδιατρικό άσθμα είναι η συνηθέστερη σοβαρή χρόνια ασθένεια σε βρέφη και παιδιά και είναι συχνά δύσκολο να διαγνωσθεί. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει διαχείριση των συμπτωμάτων του καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες.

Διαβάστε επίσης:
Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το άσθμα

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγεία μας και τα χρειαζόμαστε στη διατροφή μας. Και οι δύο ομάδες των βασικών αυτών λιπαρών οξέων είναι δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και συμμετέχουν ενεργά σε μια σειρά βιοχημικών λειτουργιών που ελέγχουν, μεταξύ άλλων, το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο τύπων τους, έτσι ώστε η ανοσολογική άμυνα να λειτουργεί σωστά. Από τη μία πλευρά, πρέπει να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις τοξίνες γρήγορα και αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, είναι ζωτικής σημασίας να μην αντιδράσει υπερβολικά, καθώς αυτό προκαλεί χρόνια φλεγμονή, όπως συμβαίνει με το άσθμα και πολλές άλλες ασθένειες.

Διαβάστε και αυτό: 
Το γρήγορο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος και άλλων αλλεργιών

Η πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, αφορούσε 135 παιδιά που ζουν στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Τα παιδιά ήταν ηλικίας 5 έως 12 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τι έτρωγαν τα παιδιά και το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων στα σπίτια τους, καθώς και τα συμπτώματα άσθματος και τη χρήση φαρμάκων για το άσθμα. Αξιολογήθηκαν σε τρεις ξεχωριστές χρονικές στιγμές: στην αρχή της μελέτης, μετά από 3 και μετά από 6 μήνες. Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι τα παιδιά των οποίων τα δείγματα αίματος είχαν υψηλότερα επίπεδα ω-3 ήταν πιο πιθανό να έχουν ήπια συμπτώματα άσθματος. Αντίθετα, τα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα ω-6 ήταν σε υψηλότερο κίνδυνο για πιο σοβαρά συμπτώματα άσθματος και πιο σοβαρές ασθματικές αποκρίσεις σε ορισμένους ρύπους στον αέρα που είναι γνωστό ότι προκαλούν άσθμα. Εκτός από την συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ωμέγα και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του άσθματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υψηλότερα επίπεδα ω-3 και ω-6 σχετίζονταν επίσης με φυσιολογικούς δείκτες άσθματος. Πράγματι, τα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα ω-6 είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ανοσοκυττάρων που σχετίζονται με φλεγμονή στο αίμα τους, ενώ εκείνα με υψηλότερα επίπεδα ω-3 είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των κυττάρων.

Τρόφιμα όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν υψηλά επίπεδα ω-3, ενώ τα ω-6 βρίσκονται περισσότερο στα φυτικά έλαια. Η Dr. Emily Brigham, επικεφαλής αυτής της νέας έρευνας, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπνευστική υγεία και επισημαίνει συγκεκριμένα τα ω-3 που είναι ικανά να επιβραδύνουν την ανεπιθύμητη φλεγμονή. Τα ω-6 έχουν διαφορετικές λειτουργίες και η Δρ Brigham εξηγεί ότι έχουν ένα προ-φλεγμονώδες αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι καταναλώνουν δυστυχώς μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρά από τα φυτικά έλαια που περιλαμβάνονται στη μαργαρίνη, το πρόχειρο φαγητό, και τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: