Το γρήγορο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος και άλλων αλλεργιών

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις συνδέονται με την αύξηση της κατανάλωσης fast food.

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018

Αυτή η νέα αναφορά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Respirology, περιλαμβάνει συνολικά 16 μελέτες πάνω στο θέμα. Μεταξύ των διαφόρων τύπων κατανάλωσης γρήγορου φαγητού, η πρόσληψη hamburger τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε σαφέστερα με σοβαρό άσθμα και συριγμό, σε σύγκριση με μια μέτρια κατανάλωση (μία ή δύο φορές την εβδομάδα).

"Συμπερασματικά, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού, ειδικά τα hamburger, συσχετίζεται με το άσθμα σε ένα μοντέλο συχνότητας κατανάλωσης-απόκρισης, το οποίο πρέπει να επικυρωθεί εκτενέστερα μέσα από διαχρονικές και επεμβατικές μελέτες", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της ανασκόπησης, Dr. Gang Wang, από το Νοσοκομείο της Δυτικής Κίνας στο Πανεπιστήμιο Sichuan.

Τα ευρήματα επαναλαμβάνονται σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν άφθονα λίπη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, νάτριο, ζάχαρη, χοληστερόλη, πρόσθετα όπως συντηρητικά και χρωστικές και υψηλές συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών. Οι επιστήμονες συνέδεσαν το fast food με αλλεργικές ασθένειες ανάλογα με την εβδομαδιαία κατανάλωση και δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των καταναλωτών βάσει του εισοδήματός τους.

Όχι μόνο το γρήγορο φαγητό, αλλά και η κακής ποιότητας διατροφή μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους ανάπτυξης άσθματος και αλλεργιών. Οι συντάκτες αυτής της νέας ανασκόπησης επεσήμαναν ότι μια δίαιτα κακής ποιότητας είναι επίσης πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του άσθματος και του συριγμού μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό αυτά επηρεάζουν την εμφάνιση του άσθματος και των αλλεργιών.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: