Δωρεάν σνακ στους εργασιακούς χώρους: προνόμιο ή παγίδα;

Ο χώρος εργασίας είναι ένα σημαντικό περιβάλλον για την προστασία και την προώθηση της υγείας. Για εκείνους από εμάς που εργάζονται πλήρες ωράριο, το ένα τρίτο της ημέρας, πέντε ημέρες την εβδομάδα ξοδεύονται στη δουλειά. Κάποιοι, απολαμβάνουν δωρεάν σνακ και ροφήματα, αλλά, δυστυχώς, αυτά είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες, επεξεργασμένους κόκκους, προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο.

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Η βελτίωση της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνονται στη δουλειά μπορεί να αποτελέσει βασική συνιστώσα στις προσπάθειες ευεξίας του εργατικού δυναμικού της κάθε επιχείρησης. Η παχυσαρκία και η χαμηλή διατροφική ποιότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Οι συνθήκες αυτές αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των κύριων αιτιών θανάτου στις δυτικές χώρες και ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με μελέτες. Οι απασχολούμενοι ενήλικες με παχυσαρκία ανέφεραν χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και λιγότερο συχνή σωματική άσκηση σε σχέση με τους ενήλικες με κανονικό βάρος στις έρευνες αυτές.

Η συμβολή των εργασιακών χώρων στην προώθηση της υγιεινής διατροφής έχει συγκεντρώσει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια και πολλές εκθέσεις και αναλύσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης ανάλογων μέτρων. Στην προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού των εργαζομένων, η εξεύρεση μικρών τρόπων για να γίνει η ημέρα πιο ευχάριστη, διασκεδαστική και λιγότερο αγχωτική έχει πολλές πλευρές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές μεγάλες εταιρίες προσφέρουν στους εργαζομένους τους δωρεάν σνακς και ροφήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, οι δωρεάν αυτές επιλογές συνοδεία καφέ ή αναψυκτικών ή το δωρεάν γεύμα κάθε Παρασκευή π.χ. θα μπορούσε να φανεί ως προνόμιο στους υπαλλήλους, αλλά οι εργοδότες θα πρέπει να προσφέρουν υγιεινές επιλογές.

Είναι αλήθεια ότι τα σνακ κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, ακόμη περισσότερο όταν είναι δωρεάν. Το προσωπικό μιας επιχείρησης μπορεί να είναι πιο παραγωγικό. Αναμφισβήτητα η πείνα είναι κακός σύμβουλος και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συγκέντρωση και αποδοτική δουλειά, ειδικά όταν η ώρα έχει φθάσει 3μμ και δεν έχουμε φάει τίποτα. Είναι σίγουρα καλύτερο οι εργαζόμενοι να μπορούν να πηγαίνουν στην κουζίνα της εταιρίας για ένα σνακ από το να βγουν έξω και να καταλήγουν να παρατείνουν το διάλειμμά τους. Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να παραμείνουν στο κτίριο, οι 15λεπτες διαδρομές μέχρι το γειτονικό καφέ που μετατρέπονται σε 45λεπτα ή και παραπάνω μεσημεριανά γεύματα αποφεύγονται με αυτό τον τρόπο.

Οι υγιεινές τροφές μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και να μας προσφέρουν ενέργεια. Σίγουρα, είναι καλό, πού και πού, να απολαμβάνουμε ένα cupcake ή ένα κομμάτι πίτσα, αλλά σε καθημερινή βάση, προτιμήστε φρέσκα υγιεινά σνακ που θα τονώσουν τους υπαλλήλους σας. Για παράδειγμα, λίγες μπανάνες ή άλλα φρούτα, κάποιο γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, σπόρους ή μέλι και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να μην φαίνονται τόσο σημαντικά, αλλά αυτή η μικρή χειρονομία θα εκτιμηθεί σίγουρα από το προσωπικό της επιχείρησής σας.

Μια νέα μελέτη από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των απασχολούμενων ενηλίκων στις ΗΠΑ αγοράζουν τρόφιμα και ποτά στη δουλειά τους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2012-13 από τη μεγάλη αμερικανική αντιπροσωπευτική έρευνα προμήθειας και αγορών τροφίμων (FoodAPS) και διαπίστωσαν ότι το 23,4% των 5.222 συμμετεχόντων στη μελέτη προμηθεύονταν σνακς τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στον εργασιακό τους χώρο. Κατανάλωναν εβδομαδιαία 1.292 θερμίδες από αυτά και γενικά τα τρόφιμα που έτρωγαν στη δουλειά τους δεν ακολουθούσαν πάντα τις κρατικές κατευθυντήριες γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν συχνά πλούσια σε θερμίδες, ραφιναρισμένους κόκκους, προστιθέμενα σάκχαρα και αλάτι.

Τα τρόφιμα που αναλύθηκαν είτε αγοράστηκαν από αυτόματους πωλητές ή από τις καφετέριες, είτε τους προσφέρθηκαν δωρεάν κατά τη διάρκεια συναντήσεων ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις στο χώρο εργασίας. Δεν συμπεριλήφθηκαν τα τρόφιμα τα οποία οι άνθρωποι έφερναν στο γραφείο από το σπίτι ή γενικά απέξω για δική τους κατανάλωση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: elsevier.com

Όροι: 
Κατηγοριες: