Υποφέρετε από τροφικές αλλεργίες; 15 Top συμβουλές για φαγητό έξω

Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν τροφικές αλλεργίες γνωρίζουν ότι το φαγητό εκτός σπιτιού παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο αντιδράσεων. Η έλλειψη ελέγχου και διαφάνειας σχετικά με το πώς προετοιμάζονται τα τρόφιμα σε μια κουζίνα που μπορεί να είναι γεμάτη από αλλεργιογόνα αναγκάζει πολλούς να μένουν στο σπίτι. Υπάρχει άλλη λύση;

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

Η τροφική αλλεργία είναι μια ανοσοβιολογική επιβλαβής ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα τρόφιμο. Η ανοσοαπόκριση που ονομάζεται αλλεργική αντίδραση, συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις πρωτεΐνες στα τρόφιμα που είναι, υπό κανονικές συνθήκες, αβλαβείς. Οι πρωτεΐνες που ενεργοποιούν την αντίδραση αυτή ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στα τρόφιμα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια (κνησμός στο στόμα, μερικές φουσκάλες) μέχρι σοβαρά (σφίξιμο στο λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή). Η αναφυλαξία είναι μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση που είναι ξαφνική και μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Έχουν αναφερθεί ότι περισσότερες από 170 τροφές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα πιο συνήθη και σοβαρά αλλεργιογόνα είναι το γάλα, το αυγό, τα αράπικα φιστίκια και οι άλλοι ξηροί καρποί, το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Και όμως υπάρχουν άτομα με τροφικές αλλεργίες που καταφέρνουν να γευματίζουν σε εστιατόρια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε μελέτη που παρουσιάστηκε από το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), η συγγραφέας Dr. Justine Ade, παιδίατρος σε νοσοκομεία στο Cleveland και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια μελέτη

μέσω ενός ερωτηματολόγιου σε πάσχοντες από τροφικές αλλεργίες στο Οχάιο, ώστε να αξιολογήσουν τις συμπεριφορές τους στα εστιατόρια. Οι ερευνητές ζήτησαν από 39 άτομα με αλλεργίες (ή από τους γονείς τους) να αναφέρουν περίπου 25 πράγματα που μπορεί να κάνουν ώστε να προστατευθούν από πιθανή αλλεργική αντίδραση πριν το φαγητό. Δεκαεννέα από τους ερωτηθέντες είχαν παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση ενώ έτρωγαν σε ένα εστιατόριο. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν στρατηγικές πρόληψης αντιμετώπιζαν λιγότερες αντιδράσεις συνολικά. Μεταξύ αυτών που δεν είχαν υποστεί ποτέ αλλεργική αντίδραση στα εστιατόρια, εφαρμόστηκαν κατά μέσο όρο 15 δράσεις μείωσης των κινδύνων. Για τις αλλεργικές αντιδράσεις που είναι σχεδόν θανατηφόρες, τα μέλη που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν μόνο έξι τεχνικές, την αύξησαν επίσης στις 15.

Διαβάστε επίσης: Πόσο συνήθεις είναι στην πραγματικότητα οι τροφικές αλλεργίες;

Η μελέτη προτείνει τις παρακάτω κορυφαίες συμβουλές για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τροφικών αλλεργιών όταν τρώτε εκτός σπιτιού:

  1. Μιλήστε σε έναν σερβιτόρο μόλις φτάσετε
  2. Παραγγείλετε τρόφιμα με απλά συστατικά
  3. Ελέγξτε το φαγητό σας πριν το φάτε
  4. Αποφύγετε εστιατόρια με υψηλή πιθανότητα μόλυνσης
  5. Ζητήστε να μιλήσετε με έναν διευθυντή
  6. Πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο που παίρνει υπόψη του τις αλλεργίες
  7. Ενημερώστε τους συνδαιτυμόνες σας για τις τροφικές αλλεργίες σας
  8. Επιλέξτε ένα γνωστό εστιατόριο
  9. Παραγγείλετε οικείο φαγητό σε ένα γνωστό εστιατόριο
  10. Ζητήστε να μιλήσετε με τον σεφ
  11. Ρωτήστε πώς προετοιμάζεται το φαγητό
  12. Καλέστε από πριν για να ελέγξετε τα συστατικά που χρησιμοποιούν
  13. Ζητήστε να διαβάσετε τυχόν ετικέτες
  14. Καθαρίστε το τραπέζι
  15. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής

Αν και η έρευνα δεν αξιολόγησε πόσο καλά λειτούργησε η κάθε μια στρατηγική, σημείωσε πόσο συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τις μεμονωμένες αυτές στρατηγικές.

Παρόλο που οι συγκεκριμένες συμβουλές μπορεί να φαίνονται επίπονες, η Dr. Ade σημειώνει ότι "αυτά είναι πράγματα γίνονται δεύτερη φύση για μερικούς ανθρώπους και πιθανότατα χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για να το κάνετε". Το φαγητό έξω δεν πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ούτε μια εμπειρία που προκαλεί άγχος εξαιτίας του τρόμου της αναφυλαξίας. Ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης από την κατανάλωση τροφίμων μπορεί να μετριαστεί με την επαγρύπνηση.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: