Πόσο συνήθεις είναι στην πραγματικότητα οι τροφικές αλλεργίες;

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ένα διαδεδομένο παγκόσμιο πρόβλημα. Ωστόσο, ενώ πολλοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένοι ότι ορισμένα είδη τροφίμων θα τους προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι φόβοι τους είναι πιθανόν αβάσιμοι.

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Πιστεύετε ότι έχετε μια τροφική αλλεργία; Ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να μην ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, πολλοί από εσάς μπορεί να έχουν δυσανεξία σε τρόφιμα ή σε άλλες συνθήκες που σχετίζονται με τα τρόφιμα και σχεδόν οι μισοί που υποφέρουν από σοβαρές αλλεργίες τις έχουν αναπτύξει ως ενήλικες. Η πρόσφατη αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι όχι μόνο μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν άσκοπα ορισμένα τρόφιμα, αλλά και ότι κάποιοι άλλοι που όντως έχουν σοβαρές τροφικές αλλεργίες, δεν προμηθεύονται έγκαιρα τα αναγκαία σωτήρια φάρμακα.  Οι τροφικές αλλεργίες θεωρούνται συχνά ότι συνδέονται με την παιδική ηλικία, αλλά τουλάχιστον το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ταλαιπωρούνται επίσης από αυτές, σύμφωνα με τη νέα αμερικανική μελέτη. Μέχρι σήμερα, πολλοί ερευνητές έχουν εξετάσει πόσο συχνή είναι η τροφική αλλεργία μεταξύ των παιδιών, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την εμφάνιση και τη σοβαρότητά τους στους ενήλικες.

Για να ανακαλύψουν πόσοι ενήλικες στις Η.Π.Α. είναι αλλεργικοί σε τουλάχιστον ένα φαγητό, η Δρ. Ruchi Gupta, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Lurie Children's Hospital του Chicago και η ομάδα της εξέτασαν συνδυαστικά τα αποτελέσματα από αμερικανικές αντιπροσωπευτικές έρευνες για περισσότερους από 40.000 ενήλικες. Σχεδόν 11% ή περισσότεροι από 26 εκατομμύρια ενήλικες (όταν τα ευρήματα αντιστοιχούν σε ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ) ανέφεραν ότι παρουσιάζουν τα είδη των σοβαρών συμπτωμάτων που αντιστοιχούν σε μια τροφική αλλεργία, ανέφερε η ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open όπου δημοσιεύτηκαν τα ευρήματα . "Το ποσοστό αυτό είναι υψηλό," δήλωσε η Gupta.  "Είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο από αυτό που βλέπουμε στα παιδιά, το οποίο ανέρχεται στο 8% περίπου." Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ο αριθμός των ανθρώπων που ανέπτυξαν αλλεργίες ως ενήλικες. Μεταξύ αυτών που είχαν τροφικές αλλεργίες, το 48% ανέφερε ότι ανέπτυξαν τουλάχιστον μία από αυτές κατά την ενηλικίωση. "Νομίζω ότι αυτό είναι επίσης σημαντικό, επειδή πολλές φορές δεν θεωρούμε τις τροφικές αλλεργίες ως κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά στην ενηλικίωση", δήλωσε η Gupta.

Στη μελέτη, τα πιο κοινά τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες στους ενήλικες ήταν:

  • Οστρακοειδή όπως οι γαρίδες, τα καβούρια και ο αστακός
  • Γάλα
  • Φιστίκια
  • Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας και τα cashews.
  • Ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και ο μπακαλιάρος.

Τα ευρήματα μας κάνουν να αναρωτηθούμε τι προκαλεί στους ενήλικες όλες αυτές τις αλλεργίες. Η Gupta υποθέτει ότι παίζουν ρόλο οι περιβαλλοντικές αλλαγές. "Δύο πράγματα που παραμένουν θεωρίες αυτή τη στιγμή, αλλά είναι κάπως σχετικές είναι: συνέβη τίποτα από περιβαλλοντική άποψη γύρω από το χρονικό διάστημα που ανέπτυξαν την αλλεργία; Μήπως άλλαξαν τόπο κατοικίας ή τους παρουσιάστηκαν αλλαγές ορμονικής φύσης;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ενώ τελικά το 11% περίπου των ενηλίκων θεωρείται ότι έχουν σοβαρές αλλεργίες στα τρόφιμα, σχεδόν ένα 19% πιστεύουν λαθεμένα ότι υποφέρουν από αυτές. Οι ερευνητές καθόρισαν ότι κάποιος έχει όντως τροφική αλλεργία αν είχε τουλάχιστον ένα πειστικό σχετικό σύμπτωμα, όπως σοβαρές αντιδράσεις που αφορούν το δέρμα, το γαστρεντερικό σωλήνα, το καρδιαγγειακό ή το αναπνευστικό σύστημα.  Η αυτοάνοση κατάσταση κοιλιοκάκη και η δυσανεξία σε τρόφιμα όπως είναι η λακτόζη, μπορεί επίσης να παρερμηνεύονται ως τροφικές αλλεργίες. Το σύνδρομο της στοματικής αλλεργίας προκαλεί σύγχυση, σημείωσε η Gupta, επειδή το άτομο καταναλώνει τροφή και μπορεί να εμφανίσει μυρμήγκιασμα στο στόμα ή ερεθισμό γύρω από τα χείλη. Αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για μια αντίδραση στη γύρη, παρά σε μια αλλεργική πρωτεΐνη του φαγητού.

Στη μελέτη, σχεδόν το 48% των ατόμων με τροφικές αλλεργίες δήλωσαν ότι διαγνώστηκαν σχετικά από εξειδικευμένο γιατρό. Περίπου 38% ανέφεραν ότι είχαν επισκεφθεί τα επείγοντα σε νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν μια απειλητική για τη ζωή τους αντίδραση. Λιγότερο από το ¼ του συνόλου των ερωτηθέντων (24%), δήλωσαν ότι είχαν συνταγή για χρήση επινεφρίνης σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης. Ενώ η μελέτη διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλες χώρες,

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: