Ποιο σχήμα σώματος είναι υγιέστερο, το αχλάδι ή το μήλο;

Το σωματικό λίπος συσσωρεύεται διαφορετικά στα σώματα των ανδρών και των γυναικών. Μια νέα μελέτη εξετάζει τις συνέπειες για την υγεία που προκύπτουν από αυτές τις διαφορές.

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Από άποψη υγείας, δεν είναι όλα τα σχήματα σώματος το ίδιο. Μια μελέτη σε ποντίκια φαίνεται να αποδεικνύει ότι όσοι κερδίζουν βάρος γύρω από τους γοφούς (σχήμα αχλαδιού), προστατεύονται καλύτερα από τις ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία από εκείνους που συσσωρεύουν λίπος γύρω από την κοιλιά (σχήμα μήλου).

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου California – Riverside (UCR), το σώμα των γυναικών είναι πιο πιθανό να έχει σχήμα αχλαδιού, ενώ οι άνδρες γενικά τείνουν να έχουν περισσότερο σχήμα μήλου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες αποθέτουν το λίπος υποδόρια - ακριβώς κάτω από το δέρμα - ενώ οι άνδρες τείνουν να το συσσωρεύουν βαθύτερα, εσωτερικά, κοντά στα όργανα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες από τους άνδρες, ειδικά όσον αφορά στις νευροφλεγμονές – το μικροσκοπικό πρήξιμο των νεύρων στον εγκέφαλο που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Η νευροφλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματος για να προστατεύσει τον εαυτό του, προκαλώντας τα προβληματικά κύτταρα να στείλουν σήματα SOS, αλλά μπορεί να γίνει επιζήμια εάν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια νευροφλεγμονή είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας. Η Δρ Djurdjica Coss, καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών στη σχολή ιατρικής του UCR και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: "Παρά το υπερβολικό βάρος, οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες από τους άνδρες όσον αφορά τη νευροφλεγμονή. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια εξελικτική προστασία για τις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να βιώσουν περισσότερες αλλαγές στο βάρος τους λόγω της εγκυμοσύνης."

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι όταν τράφηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μόνο τα αρσενικά εμφάνισαν νευροφλεγμονή. Επιπλέον, τα αρσενικά έδειξαν χαμηλή τεστοστερόνη και μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Η Δρ Coss ανέφερε: "Γνωρίζουμε ότι το κοιλιακό λίπος - δηλαδή το λίπος γύρω από τα σπλαχνικά όργανα - γίνεται πιο φλεγμονώδες με μια περίσσεια λίπους. Αυτό το λίπος στη συνέχεια στρατολογεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από την κυκλοφορία του αίματος τα οποία και ενεργοποιούνται."

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα θηλυκά προστατεύονται καλύτερα από την αύξηση του σωματικού βάρους εξαιτίας των οιστρογόνων των ωοθηκών, ενδεχομένως σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που δεν είναι ακόμη γνωστοί. Η Δρ Coss τονίζει ότι ενώ τα ευρήματα βασίζονται σε μελέτες με ποντίκια, είναι πιθανό να έχουν εφαρμογές και στον άνθρωπο και εξηγεί:  "Τα ποντίκια σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αναπτύσσουν μεταβολικό σύνδρομο – ένα σύνολο παθολογιών που περιλαμβάνει διαβήτη τύπου 2 και ινσουλινοευαισθησία - όπως και οι παχύσαρκοι άνθρωποι. Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που συμβάλλει στη χαμηλή λίμπιντο καθώς και μειωμένη ενέργεια και μυϊκή δύναμη. Το βλέπουμε και στα ποντίκια. Τα παχύσαρκα αρσενικά ποντίκια έδειξαν σχεδόν 50% μειώσεις στην τεστοστερόνη και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν δυσκολία με τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως τους. Δεν έχουν ωορρηξία. Τα παχύσαρκα θηλυκά ποντίκια παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, συμβάλλοντας στη μείωση της γονιμότητας. "

Η παχυσαρκία έχει επίσης συσχετιστεί με μείωση της ψυχικής υγείας και αυξημένο ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με την Δρ Coss, το επόμενο βήμα στην έρευνα θα είναι να εξετάσουν πώς το κοιλιακό βάρος συνδέεται με τη νευροφλεγμονή. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Immunology.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: