Φαιός λιπώδης ιστός, το «καλό» σωματικό λίπος

Ο καφέ λιπώδης ιστός είναι ένας από τους δύο τύπους λίπους που έχουν οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά. Η κύρια λειτουργία του είναι να μετατρέπει τις τροφές σε θερμότητα. Τα νεογέννητα έχουν υψηλά επίπεδα καφέ λίπους και παρόλο που πολλά παραμένουν ακόμη άγνωστα γι’ αυτόν τον ιστό, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μόλις μπορέσουν να καταλαβαίνουν ακριβώς πώς το λευκό μετατρέπεται σε καφέ λίπος, θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν ως θεραπεία για την παχυσαρκία, το διαβήτη και την υπερλιπιδαιμία. 

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το ανθρώπινο σώμα φτιάχνει δύο είδη λιποκυττάρων: το καφέ και το λευκό. Το καφέ λίπος το οποίο λέγεται έτσι επειδή είναι πλούσιο σε ενεργειακά κύτταρα με πιο σκούρες αποχρώσεις, γνωστά και ως μιτοχόνδρια, παρομοιάζεται συχνά σαν μια μηχανή που τρώει θερμίδες.  Καταναλώνει πολλή ενέργεια αλλά και παράγει εξίσου, ως επί το πλείστον με τη μορφή θερμότητας. Αποκαλείται και  «καλό» λίπος, γιατί μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες και να μπορέσουμε, σε συνδυασμό με άσκηση, να μετατρέψουμε το λευκό λίπος σε καφέ. Το «κακό» λευκό λίπος σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο και έχει την τάση να συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά ή τα οπίσθια στους άνδρες ή στους γοφούς και το στήθος στις γυναίκες.

Μέχρι τώρα θεωρείτο ότι το ποσοστό του καφέ λίπους στο σώμα είναι αρκετά μικρό, αλλά μια πρόσφατη μελέτη από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nuclear Medicine και η οποία εξέτασε 3.000 τομογραφίες PET 1.644 ασθενών, επικεντρώνοντας στις μεταβολικές δραστηριότητες του σώματος, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έχουν τρεις φορές περισσότερο καφέ λίπος στο σώμα από ό,τι πίστευαν στο παρελθόν.  Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα στις θεραπείες παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να δουν ότι ο φαιός λιπώδης ιστός απορροφά πολλά σάκχαρα  κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν νέα  φάρμακα για το διαβήτη ή την παχυσαρκία τα οποία, αυξάνοντας τη δραστηριότητα του φαιού λίπους, θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μερικοί άνθρωποι έχουν φυσικά περισσότερο καφέ λίπος από τους άλλους όπως και ότι τα σώματα μερικών ανθρώπων  ενεργοποιούν ευκολότερα το καφέ λίπος τους από άλλους.  Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι ενώ προσέχουν τι τρώνε, εξακολουθούν να παίρνουν βάρος εύκολα ενώ άλλοι που μπορεί φαινομενικά να διατρέφονται με πρόχειρα φαγητά, δεν παχαίνουν ποτέ.

Ένα τελευταίο ενδιαφέρον εύρημα ήταν επίσης ότι η δραστηριότητα του καφέ λίπους επηρεάζεται από κάτι που ονομάζεται κάθαρση κρεατινίνης και ουσιαστικά είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας δημιουργεί κρεατινίνη εκτός αίματος, δεδομένου ότι η κρεατινίνη είναι μια ουσία που αποβάλλεται. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι δυνατό να υπάρχουν ουσίες-σηματοδότες μέσα στο σώμα μας που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τόσο το καφέ λίπος όσο και τα νεφρά μας. 

Όροι: 
Κατηγοριες: