10 μυστικά που κάθε διατροφολόγος γνωρίζει

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με νέες σούπερ δίαιτες, θαυματουργές υπερτροφές, διάφορα βιβλία και άρθρα διατροφής που υπόσχονται ότι θα μας κάνουν να χάσουμε βάρος γρήγορα. Αλλά τι πραγματικά λειτουργεί και τι ακολουθούν πιστά οι ειδικοί της διατροφής, οι διατροφολόγοι, στην προσωπική τους ζωή; 

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Παρακάτω, το itrofi.gr μοιράζεται μαζί σας αυτά που οι διατροφολόγοι πιστεύουν ότι είναι τα πιο κρίσιμα μυστικά της προσπάθειας για μια υγιεινή διατροφή και για μια απώλεια κιλών που θα διαρκέσει.

Ξεκινήστε κάθε γεύμα με φρούτα ή λαχανικά

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο και το προσπαθούμε να ακολουθήσουμε πιστά μια σειρά στο ποια τροφή θα φάμε πρώτα μπορεί να μοιάζει εμμονικό, αλλά οι διατροφολόγοι θεωρούν ότι η σημασία της κατανάλωσης των λαχανικών και των φρούτων στην αρχή κάθε γεύματος εξασφαλίζει ότι δεν θα προσπεράσουμε αυτές τις πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα τρόφιμα αργότερα, όταν θα έχουμε ίσως χορτάσει. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού, βοηθώντας μας να φάμε λιγότερο συνολικά.

Πριν το δείπνο, ελέγξτε τι έχετε φάει όλη την ημέρα

Κάθε μέρα πριν το δείπνο, τσεκάρετε τι έχετε καταναλώσει μέχρι τότε αλλά και τι δραστηριότητες είχατε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά αν όλη την ημέρα είσαστε καθισμένοι στο γραφείο σας και φάγατε και εκείνο το κομμάτι τούρτας που κέρασε ο συνάδελφος που είχε γενέθλια. Μερικές φορές τα γεγονότα της ημέρας δεν συνδυάζονται με το γεύμα που μπορεί να έχουμε προγραμματίσει. Ίσως θα πρέπει να ανταλλάξετε το πλούσιο σουφλέ που σχεδιάζατε να ετοιμάσετε αρχικά με μια σαλάτα με λίγο τόνο ή ψητό σολομό.

Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση

Όλοι ξέρουμε ότι το να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να μας οδηγήσει σε υπεκατανάλωση τροφής. Απολαύστε πραγματικά το γεύμα ή το δείπνο σας μακριά από την οθόνη της τηλεόρασης αλλά και του υπολογιστή σας και το πιθανό είναι ότι δεν θα καταλήξετε να τσιμπολογάτε διάφορα σνακ αργά το βράδυ.

Ελέγξτε τις μερίδες

Το μόνο πράγμα που έχει σημασία περισσότερο από αυτό που τρώτε είναι το πόσο τρώτε κάθε φορά. Με άλλα λόγια, απολαύστε τα πάντα αλλά με μέτρο. Ακολουθήστε τον ίδιο κανόνα και στα εστιατόρια. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να παραγγείλετε οπωσδήποτε επιδόρπιο και επιλέξτε τα πιο υγιεινά ορεκτικά, σούπες ή σαλάτες.

Οι υδατάνθρακες δεν είναι η απόλυτη απειλή

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Έχουμε βομβαρδιστεί από τη ρητορική ενάντια στους υδατάνθρακες όλα αυτά τα χρόνια. Οι διαιτολόγοι τονίζουν όμως ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί. Κάποιοι μάλιστα είναι απαραίτητοι, όπως εκείνοι που προέρχονται από ολικής άλεσης προϊόντα, παρέχοντας στο σώμα την προτιμώμενη πηγή ενέργειας και πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι ίνες ολικής αλέσεως έχουν μοναδική ικανότητα να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες - ίσως ακόμη περισσότερο από τις φυτικές ίνες.

Μην κάνετε οικονομία στα μπαχαρικά

Μερικά βοηθούν στην τόνωση του μεταβολισμού, άλλα στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ κάποια μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης με το πέρασμα της ηλικίας. Θυμηθείτε: τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν έχουν θερμίδες και νάτριο, παρά μόνο απίθανη γεύση.

Κάντε υγιεινές αντικαταστάσεις

Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος ή τα διάφορα dips με απλό υγιεινό γιαούρτι. Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και κουνουπίδι αντί για ρύζι; Είναι κάποιες από τις πολύ γευστικές εναλλακτικές και σίγουρα πολύ πιο υγιεινές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Προσπαθήστε να επιμείνετε στις αντικαταστάσεις των τροφών που θα επιλέξετε και μετά από δύο περίπου μήνες θα δείτε ότι θα σας έχει γίνει συνήθεια.

Προτιμήστε τα «ανοιχτά σάντουιτς»

Το να μην βάλετε δεύτερη φέτα ψωμιού εξοικονομεί θερμίδες και υδατάνθρακες. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσετε και μαχαιροπίρουνο για να το φάτε, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να τελειώσετε το γεύμα σας και θα χορτάσετε πιο γρήγορα.

Snacks, ο ύπουλος εχθρός

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα snacks αποτελούν το 25% της συνολικής πρόσληψης των θερμίδων, υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το καθημερινό κομμάτι των θερμίδων προς όφελός μας κάνοντας υγιεινές επιλογές.

Η παγίδα στο «φυσικό προϊόν»

Τις περισσότερες φορές η ετικέτα «100% φυσικό προϊόν» στη συσκευασία των τροφίμων ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα. Το ίδιο και όταν σε ένα προϊόν αναγράφεται «χωρίς ζάχαρη». Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει υποστεί γλύκανση με χημικά γλυκαντικά που μπορεί να πλασάρονται μεν ως «χωρίς θερμίδες» επειδή ο κανονισμός δικαιολογεί τις πέντε ή λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα, παρόλο που ένα φλιτζάνι κάποιων τέτοιων προϊόντων περιέχει πάνω από 90 θερμίδες. Επίσης μην ξεχνάτε, όσα περισσότερα συστατικά αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας, τόσο πιο επεξεργασμένο είναι το προϊόν και θα πρέπει να το αποφεύγετε.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: