Οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Ένας στους πέντε θανάτους πέρυσι συνδέθηκε με την κακή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός των δύο άκρων, δηλαδή της ανεπαρκούς διατροφής αλλά και της ανθυγιεινής στις πλουσιότερες κοινότητες, είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη θνησιμότητα παγκοσμίως.

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Μια νέα μελέτη περιγράφει το σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κακή διατροφή στην υγεία μας, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και θάνατο. Στην πραγματικότητα, περίπου ένας στους πέντε θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2016 μπορεί να αποδοθεί στην κακή διατροφή, σύμφωνα με τη μελέτη, "The Global Burden of Disease" (GBD). H έρευνα αυτή έδειξε ότι ο δείκτης μάζας σώματος ήταν ο τέταρτος κυριότερος παράγοντας απώλειας της υγιεινής ζωής, μετά από την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, δεδομένης της αλληλεξάρτησης μεταξύ της υψηλής γλυκόζης αίματος, της υψηλής πίεσης του αίματος, του υψηλού BMI και της υψηλής συνολικής χοληστερόλης, οι συντάκτες της μελέτης υποστήριξαν ότι ο συνολικός ρόλος της δίαιτας είναι πιο σημαντικός. Οι κακές διατροφικές συνήθειες συσχετίστηκαν με το 18,8% όλων των θανάτων το 2016. Οι δίαιτες που υπολείπονται σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ιχθυέλαια ενώ έχουν, αντίθετα, μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και σάκχαρα, αναφέρθηκαν ως οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες διατροφικών κινδύνων

Το Ινστιτούτο «Institute of Health Metrics and Evaluation» (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον σε μια συλλογική προσπάθεια περισσοτέρων από 2.500 ερευνητών που μελέτησαν και αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανακάλυψε ότι οι αιτίες πρόωρου θανάτου έδειξαν πως, δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν είναι ακόμα προσεκτικοί σχετικά με το είδος των τροφίμων που βάζουν στο στόμα τους. Παρά την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, εξακολουθεί να διαπιστώνεται ότι πολλοί από εμάς επιλέγουμε να τρώμε "ό,τι θέλουμε-όταν το θέλουμε". Το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε πέντε άρθρα σχετικά με τις αιτίες και τους κινδύνους θανάτου και κακής υγείας. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, το προσδόκιμο ζωής το 2017 σε όλο τον κόσμο ανακαλύφθηκε ότι είναι τα 75,3 χρόνια για τις γυναίκες και τα 69,8 για τους άνδρες. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι Ιάπωνες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (84 χρόνια), σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ενώ η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το χαμηλότερο (50 χρόνια). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αντίστοιχα νούμερα είναι για τους άνδρες τα 79 χρόνια και τα 82,9 για τις γυναίκες.

Πολλοί είναι οι διαπιστωμένοι κίνδυνοι που αποτελούν τις αιτίες για το σύντομο προσδόκιμο ζωής σε ορισμένες χώρες και η λάθος διατροφή βρέθηκε να είναι ο δεύτερος σημαντικότερος συντελεστής. Δεν απετέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το κάπνισμα ήταν η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου σε πολλές χώρες. Επίσης, στον κατάλογο των κινδύνων περιλαμβάνεται η παχυσαρκία, η υψηλή ολική χοληστερόλη, η υψηλή γλυκόζη στο αίμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μιλώντας για αυτά τα ευρήματα, ο Δρ Christopher Murray, διευθυντής του IHME, πιστεύει ότι οι πολιτικοί υπεύθυνοι δεν δίνουν αρκετή προσοχή στη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και υγείας. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε επίσης ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας με την κατάθλιψη να είναι από τις κορυφαίες αιτίες. Υπάρχουν επίσης πολλοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαταραχές από κατάχρηση ουσιών.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: