Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι για τη δυσκοιλιότητα

Aν είστε επιρρεπείς σε δυσκοιλιότητα, τότε θα ξέρετε πόσο δυσάρεστη κατάσταση είναι και μάλλον θα κάνατε τα πάντα για την αποφύγετε. Ένας από τους πιο προφανείς τρόπους για να γίνει αυτό είναι μέσω της διατροφής σας, αυξάνοντας την ποσότητα νερού και ινών που καταναλώνετε, αλλά και αποφεύγοντας τρόφιμα που μπορεί να την προκαλέσουν και να την χειροτερέψουν. 

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Παρόλο που η περιστασιακή δυσκοιλιότητα είναι μέρος της ζωής και συμβαίνει σε πολλούς από εμάς, κανείς δεν νοιώθει άνετα να μιλά γι’ αυτό. Η αιτία της δυσκοιλιότητας μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο σας.  Παρακάτω, το itrofi.gr αναφέρει τους συνήθεις «υπόπτους» που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και, ενώ δεν προτείνουμε να μην φάτε ποτέ ξανά αυτά τα τρόφιμα, πιθανά να πρέπει να μειώσετε κάποια, αν έχετε την τάση να τα καταναλώνετε υπερβολικά.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα, το τυρί, το παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν τη φήμη ότι προκαλούν δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε πολλά από αυτά τα προϊόντα.

Κόκκινο κρέας

Αν και το κόκκινο κρέας από μόνο του δεν αποτελεί συγκεκριμένη αιτία δυσκοιλιότητας, το πρόβλημα είναι ότι αντικαθιστά τις επιλογές πλούσιων σε ίνες τροφών όταν καταναλώνεται τακτικά. Οι μεγάλες ποσότητες λίπους στο κόκκινο κρέας και οι μικρές ποσότητες ινών μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία πέψης. Το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης πρωτεϊνικές ίνες, οι οποίες είναι δύσκολο να χωνευτούν.

Σνακς

Τα σνακς, όπως τα πατατάκια ή τα μπισκότα, μπαίνουν επίσης στη λίστα, κυρίως επειδή σχεδόν πάντα αντικαθιστούν κάτι άλλο που είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες. Επίσης όλα αυτά τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, προκαλούν καθυστερημένη πέψη και επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.

Έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα

Πρόκειται για τα λεγόμενα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση. Όλα αυτά τα κατεψυγμένα, προσυσκευασμένα, έτοιμα φαγητά των μικροκυμάτων είναι ό,τι το χειρότερο για το παχύ έντερο. Είναι συνήθως χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ενώ αντίθετα περιέχουν πολύ λίπος και αλάτι που παγιδεύει το νερό στα κύτταρα, με αποτέλεσμα η αφόδευση να μην είναι ομαλή.

Τηγανητά τρόφιμα

Οι λιπαρές, τηγανητές τροφές ακόμη και οι πιο υγιεινές όπως τα ψάρια, έχουν την τάση να επιβραδύνουν την κανονική γαστρεντερική κίνηση και είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν.

Αυγά

Τα αυγά μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα μερικές φορές, ειδικά όταν δεν τα καταναλώνουμε μαζί με τροφές πλούσιες σε ίνες. Ακριβώς όπως το κρέας, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα αρκετά συχνά, είναι σκόπιμο να αντικαταστήσετε τα αυγά με όσπρια ως πηγή πρωτεϊνών.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη προκαλεί πιο συχνή ούρηση οδηγώντας έτσι σε αφυδάτωση. Αυτό με τη σειρά του μας κάνει να έχουμε πιο συμπαγή κόπρανα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ όχι μόνο προκαλεί αφυδάτωση όπως η καφεΐνη, αλλά επιβραδύνει επίσης την πέψη, ένας κακός συνδυασμός για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες καταστάσεις που προδιαθέτουν σε δυσκοιλιότητα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Προϊόντα από λευκό αλεύρι

Το λευκό ψωμί, τα μπισκότα, τα κέικ, οι πίτες, τα γλυκά, τα donuts, τα muffins και ορισμένα δημητριακά για πρωινό μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν αμελητέα ποσότητα ινών. Όσοι ταλαιπωρούνται με χρόνια δυσκοιλιότητα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα από λευκό αλεύρι και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Ζάχαρη

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι και αυτά πλούσια σε λιπαρά και χαμηλά σε φυτικές ίνες.

Σοκολάτα

Ζητάμε συγνώμη από τους λάτρεις της σοκολάτας αλλά, ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη μαύρη σοκολάτα, θα πρέπει να αποφεύγετε η κατανάλωσή της σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.  Ειδικά η σοκολάτα γάλακτος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος και συχνά περιέχει και καφεΐνη, συστατικά που την επιδεινώνουν.

Μπανάνες

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μπανάνες μπορεί να είναι αιτία ή μια πηγή ανακούφισης της δυσκοιλιότητας, ανάλογα με την ωριμότητα τους. Οι ώριμες μπανάνες είναι πολύ πλούσιες  σε διαλυτές ίνες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ αντίθετα οι άγουρες έχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Λωτοί

Δεν είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα και ίσως αυτό να είναι καλό. Περιέχουν υψηλή συγκέντρωση τανινών που αναστέλλουν τις μυϊκές συσπάσεις του πεπτικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: