Εξισορροπήστε το pH του οργανισμού σας με αυτές τις αλκαλικές τροφές

Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στην ιδέα ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να αλλάξουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα (τιμή pH) του σώματός μας. Ενθαρρύνει την υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και υγιεινών φυτικών τροφών, περιορίζοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το πρόχειρο φαγητό. Οι ένθερμοι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι μπορεί εκτός του να συμβάλλει στην απώλεια κιλών, να προστατεύσει από ασθένειες όπως πέτρες στα νεφρά, οστεοπόρωση, υποβάθμιση των μυών, αρθρίτιδα ακόμη και διαβήτη ή καρκίνο. 

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Η λογική πίσω από την αλκαλική διατροφή είναι ότι με την αποφυγή των όξινων τροφίμων που συνήθως συναντώνται σε μια δυτική διατροφή, μειώνονται ουσιαστικά οι κίνδυνοι για την υγεία. Όταν μεταβολίζουμε τα τρόφιμα και βγαίνει η ενέργεια δηλαδή οι θερμίδες από αυτά, στην πραγματικότητα «καίμε» τα τρόφιμα με έναν αργό και ελεγχόμενο τρόπο. Όταν συμβαίνει αυτό, μένει στην ουσία ένα υπόλειμμα «τέφρας», ακριβώς όπως όταν καίμε ένα ξύλο.  Όπως αποδεικνύεται, αυτή η «τέφρα» μπορεί να είναι όξινη ή αλκαλική (ή ουδέτερη) και μπορεί να επηρεάσει άμεσα την οξύτητα του σώματός μας. Έτσι, εάν τρώμε τρόφιμα με όξινη τέφρα, ο οργανισμός γίνεται όξινος και ευάλωτος στις ασθένειες ενώ τα αλκαλικά κάνουν το σώμα αλκαλικό και το προστατεύουν. Η ουδέτερη τέφρα δεν έχει απλά καμία επίδραση. Η συγκεκριμένη διατροφή έχει προκαλέσει διαμάχες καθώς οι επιστημονικές μελέτες είναι περιορισμένες και  πολλοί παραμένουν σκεπτικοί. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι εστιάζει στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα  όπως περισσότερες ίνες και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, είναι αδιαμφισβήτητα ευεργετικό και έχει καλά αποδεκτά οφέλη για την υγεία.

To itrofi.gr έχει αναφερθεί και παλαιότερα στη σημασία της εξισορρόπησης του pH στον οργανισμό μας μέσα από την κατάλληλη διατροφή. Τι πρέπει να τρώμε για να εξισορροπήσουμε το pH και να αλκαλοποιήσουμε το σώμα μας:

Αλκαλικά λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της αλκαλικότητας στο σώμα σας είναι να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι τα πιο αλκαλικά από όλα τα τρόφιμα. Γεμίστε το μισό πιάτο σε κάθε γεύμα με κάποια από τα παρακάτω: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, μελιτζάνες, σπαράγγια, αγκινάρες, ρόκα, σέλινο, σκόρδο, κρεμμύδια, πράσα, αγγούρι, μπάμιες, κολοκύθα, ντομάτες και κολοκυθάκια . Το σπανάκι, το καλαμπόκι, το μαρούλι και το μάραθο είναι μερικά από τα πιο αλκαλικά λαχανικά. Εξαιρετική επιλογή είναι επίσης τα παντζάρια, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα αλλά και απλές πατάτες Είναι καλύτερο να τα καταναλώνουμε στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή τους, δηλαδή ωμά ή στον ατμό.

Φύκια και θαλασσινό αλάτι

Ξέρατε ότι τα φύκια ή τα λαχανικά της θάλασσας έχουν 10-12 φορές περισσότερο μεταλλικό περιεχόμενο από αυτά που καλλιεργούνται στη γη; Θεωρούνται επίσης ως πολύ αλκαλικές πηγές τροφίμων.

Αλκαλικά φρούτα

Κάντε μια αλκαλική φρουτοσαλάτα με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού, ακτινίδιου, σταφύλια, αχλάδια, μήλα και  πεπόνι. Επιλέξτε επίσης αβοκάντο, μούρα, χουρμάδες, λεμόνια, λάιμ και ροδάκινα. Οι σταφίδες και τα σύκα είναι ιδιαίτερα αλκαλικά. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε φρέσκα και ωμά για να μη χάσετε τα ευεργετικά συστατικά τους. Τα μύρτιλα, τα δαμάσκηνα και τα cranberries είναι εξαιρέσεις στην κατηγορία αυτή γιατί  έχουν όξινη επίδραση στο σώμα.

Αλκαλικοί ξηροί καρποί και σπόροι

Τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι, η φρέσκια καρύδα και τα κάστανα προωθούν την αλκαλικότητα , αλλά τα καρύδια, τα πεκάν, τα κάσιους, η αποξηραμένη καρύδα, τα φιστίκια αιγίνης και τα αράπικα, τα μακαντάμια όπως και τα καρύδια Βραζιλίας σχηματίζουν όξινο περιβάλλον. Τα βλαστάρια από ραπανάκι, το αλφάλφα (τριφύλλι), οι σπόροι chia, το σουσάμι και ο λιναρόσπορος είναι αλκαλικοί. Τα επεξεργασμένα έλαια από ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως το αμυγδαλέλαιο, το ηλιέλαιο, το σουσαμέλαιο και το κραμβέλαιο θεωρούνται ουδέτερα, επομένως μπορείτε να τα τρώτε με μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή παραμένει το αγνό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Αλκαλικά δημητριακά και όσπρια

Ο αμάραντος, το κεχρί, το φαγόπυρο και η κινόα είναι τα μόνα σιτηρά που φυσικά αλκαλικά. Τα φρέσκα φασόλια είναι επίσης αλκαλικά, τα πράσινα μπιζέλια, τα φασόλια lima ή τα φρέσκα προϊόντα σόγιας όπως το tofu ή το tempeh. Το ίδιο και οι φακές και όλα τα λευκά φασόλια. Σε γενικές γραμμές, τα υπόλοιπα σιτηρά και είδη φασολιών είναι όξινα, κάτι που πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας ιδιαίτερα στην κατανάλωση ψωμιού, δημητριακών, ζυμαρικών ή άλλων επεξεργασμένων μορφών σιτηρών.

Άλλα αλκαλικά τρόφιμα

Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι όξινα, αλλά ο γαλακτικός ορός, ένα υποπροϊόν της τυροκομίας, είναι αλκαλικό. Το νωπό αλατισμένο βούτυρο, το κατσικίσιο γάλα και το απλό γιαούρτι είναι επίσης αλκαλικά όπως και η μαργαρίνη, τα μη επεξεργασμένα ψυχρά έλαια, το miso, το εκχύλισμα βανίλιας, η μαγιά μπύρας, τα αυγά και το μη επεξεργασμένο θαλασσινό αλάτι. Το πιπέρι τσίλι, η κανέλα, το κύμινο, το κάρυ, το τζίντζερ και τα περισσότερα βότανα είναι επίσης αλκαλικά. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, το τσάι από βότανα και το μεταλλικό νερό.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΟΞΥΤΗΤΑ PH
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: