Αλκαλική δίαιτα: μειώνοντας το διατροφικό όξινο φορτίο

Η αλκαλική δίαιτα είναι μια εναλλακτική διατροφή που προσπαθεί να διορθώσει το pH του σώματος, δίνοντας έμφαση σε τρόφιμα που έχουν περισσότερο αλκαλικές αντιδράσεις στο σώμα. Παρά τις λίγες σχετικές ιατρικές μελέτες που δείχνουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, από πεπτικές διαταραχές μέχρι τον καρκίνο.

 

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021

Η αλκαλική δίαιτα αναφέρεται σε κατανάλωση τροφών με αλκαλικό pΗ που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 14.  PH είναι βασικά η συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου σε ένα διάλειμμα και pH με τιμές κάτω από το 7 θεωρείται όξινο. Ιδανικά το σώμα μας θα πρέπει να έχει ένα pΗ μεταξύ 6 και 7,5. Η περίσσεια τόσο του όξινου όσο και του αλκαλικού pH είναι βλαβερή και μπορεί να επηρεάσει την υγεία με διάφορους τρόπους. Αν τα επίπεδα του pH είναι πολύ όξινα, ενδέχεται να εμφανιστούν αύξηση του σωματικού βάρους, διαβήτης, οστεοπόρωση ή προβλήματα στα νεφρά. Από την άλλη, εάν είναι υπερβολικά αλκαλικά, μπορεί να αισθάνεστε υποτονικά, σύμφωνα με κάποιες μελέτες διατροφολόγων. 

Μια αλκαλική δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει αλλά όχι για τους λόγους που πολλές ιστοσελίδες και βιβλία ισχυρίζονται.  Η δίαιτα εστιάζει στην κατανάλωση τροφών που εξισορροπούν τα επίπεδα του pH στο αίμα και τα ούρα. Φυσικά, δεν είναι τόσο απλό να καταλάβουμε ποιες τροφές ανήκουν στις αλκαλικές και ποια στις όξινες. Το λεμόνι, για παράδειγμα, είναι μια αλκαλική τροφή, αν και στη γεύση είναι πολύ όξινο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται μια τροφή ως όξινη ή αλκαλική έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία της στο σώμα και όχι με το pH του ίδιου του τροφίμου. Είναι γεγονός ότι το σώμα μας έχει μια σειρά από ενσωματωμένα συστήματα για τη ρύθμιση του pH στο αίμα, γιατί αν ήταν να αλλάζει λόγω εξωτερικών δυνάμεων, όπως η διατροφή, θα μπορούσε πιθανότατα να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.  Ένα τέτοιο σύστημα του σώματός μας που βοηθά στη ρύθμιση του pΗ είναι η απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα.  Έτσι, η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να αλλάξει εντελώς τα επίπεδα του pH στα ούρα αλλά ο έλεγχος των ούρων δεν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δοκιμαστούν τα συνολικά επίπεδα του pH του σώματος.  Τα οφέλη από μια αλκαλική διατροφή δεν βρίσκονται στην εξισορρόπηση του pH, αλλά στην ίδια την διατροφή.

Η αλκαλική δίαιτα προάγει την υγιεινή διατροφή, προωθώντας πολλές υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι, επίσης, μια διατροφή που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας, γλουτένη και γαλακτοκομικά. Όλα αυτά έχουν πολλά θετικά οφέλη για την υγεία. Αποτελεί επίσης μια αποδεκτή δίαιτα για απώλεια βάρους. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών θα προσθέσει πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, κάτι που είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους επειδή βοηθά στο αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα φρούτα και λαχανικά είναι επίσης ευεργετικά επειδή έχουν λίγες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.  Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τακτική άσκηση, τότε έχετε μια επιτυχημένη συνταγή. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προάγει επίσης τη γενικότερη υγεία και οι ίνες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν την καρδιά. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και δρουν ανασταλτικά σε διάφορους καρκίνους και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που προτείνεται να καταναλώνονται όσο το δυνατόν ολόκληρα, ωμά ή στον ατμό, η αλκαλική δίαιτα αγαπά το tofu, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.  Πρέπει να αποφεύγονται τα περισσότερα ζωϊκά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά τα οποία επιτρέπονται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες ή και καθόλου. Το ίδιο ισχύει για τα δημητριακά και τα προϊόντα τους όπως το ψωμί. Δεν επιτρέπεται επίσης η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ. Επεξεργασμένα τρόφιμα και δημητριακά εμπορίου είναι επίσης εκτός λίστας. 

Μια αλκαλική διατροφή σε γενικές γραμμές είναι μια επιλογή διατροφής που προωθεί κάποιες υγιεινές διατροφικές συνήθειες οι οποίες όμως, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα και λαχανικά, αν ακολουθηθούν πολύ αυστηρά, μπορεί να είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και πρωτεΐνες για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών ενός ατόμου Γι 'αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, όπως όλα, θα πρέπει να ακολουθείται με μέτρο και αφού έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας. 

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: