Και άλλα δημητριακά...

Αν τα δημητριακά βρίσκονται στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες τότε πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα επεξεργασμένα δημητριακά. Αν κάνετε αυτόν τον διαχωρισμό, τα δημητριακά είναι μια από τις πιο υγιεινές προσθήκες στην διατροφή σας.

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Υπάρχουν και δημητριακά που είναι άγνωστα στη χώρα μας στη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, ωστόσο, τα οφέλη τους είναι τεράστια και καλό είναι να τα εντάξουμε σταδιακά στη διατροφή μας. 

Ακολουθούν ορισμένα είδη δημητριακών με πολλαπλά υγιεινά οφέλη τα οποία μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα μαγαζιά στην Ελλάδα:

Αμάρανθος

Ο αμάρανθος είναι ένας κόκκος που όχι μόνο παρέχει ένα πλούσιο μείγμα ινών, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και άλλων μέταλλων αλλά περιέχει επίσης πολύ μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι αμάρανθου περιέχει ένα εννέα γραμμάρια πρωτεϊνών, δηλαδή πολύ περισσότερο από τα περισσότερα δημητριακά. Μαγειρέψτε τον όπως το πλιγούρι βρώμης, ανακατέψτε τον με φρέσκα λαχανικά και βότανα ή χρησιμοποιήστε τον ως επικάλυψη σε κοτόπουλο ή ψάρι. Είναι υγιεινός όπως και να έχει...

Καμούτ

Η επίσημη ονομασία του είναι «σιτάρι χορασάν». Είναι ευρέως γνωστό ως «καμούτ». Το καμούτ είναι γεμάτο με σελήνιο, μια ουσία που συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός υγειούς ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πιστεύεται ότι έχει θετική επίδραση στη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το καμούτ μειώνει την φλεγμονή στο έντερο, που ταλαιπωρεί άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενώ επίσης καταπολεμάει τον πόνο και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Κεχρί

Το κεχρί είναι ένα αρχαίο και εξαιρετικά νόστιμο σιτηρό που περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Το μαγνήσιο είναι το μεγάλο προσόν του αφού αυτό κρατά την καρδιά υγιή, μειώνει την αρτηριακή πίεση ενώ προλαμβάνει ή θεραπεύει τις ημικρανίες. Αν ο γιατρός σας λέει πως σας λείπει μαγνήσιο τότε απλά φάτε κεχρί.

Τεφ

Το τεφ είναι είδος αλευριού με υψηλά επίπεδα ασβεστίου και σιδήρου. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες αλλά καθόλου γλουτένη κάτι που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για το ψήσιμο. Δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ψωμί, τηγανίτες ή μπισκότα ενώ χρησιμοποιείστε το ως υλικό για το στιφάδο ή το πιλάφι. Το συγκεκριμένο αλεύρι μετατρέπει όλα αυτά τα φαγητά σε πολύ πιο υγιεινές τροφές.

Όροι: 
Κατηγοριες: