Συσχετίζετε κι εσείς τις πίτσες με τα πάρτι; το βάρος σας μπορεί να καθορίσει το πώς σκέφτεστε για τα τρόφιμα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αντίληψη που έχουμε για τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με τα πιο υγιεινά και φυσικά συνδέεται με τον ΔΜΣ και το πώς εκτιμάμε τα χαρακτηριστικά αυτών των τροφών.

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

Σαν απόρροια της κλασικής περίπτωσης του «ποιο έγινε πρώτα, η κότα ή το αυγό;» μια νέα μελέτη βρήκε έναν από τους τρόπους που συνδέονται οι αντιλήψεις, οι εγκεφαλικές αντιδράσεις, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και το βάρος μας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος τείνουν να έχουν αντιλήψεις σχετικά με τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα που διαφέρουν από εκείνες των άλλων. Για τα φυσιολογικά άτομα με υγιές βάρος αλλά και τα ολιγοβαρή, τα υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα και οι κίνδυνοι που τα συνοδεύουν, εκλαμβάνονται ως μέρος ενός «συνόλου τόπου και χρόνου», π.χ. η πίτσα προορίζεται για μια ξεχωριστή περίπτωση και γιορτή,  ενώ τα πιο υγιεινά τρόφιμα γίνονται αντιληπτά από τα αισθητήρια χαρακτηριστικά τους και αποτελούν μια κανονική, καθημερινή τροφή.  Η προκύπτουσα εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτές τις αντιλήψεις διαφέρει επίσης.

Βεβαίως υπάρχουν άνθρωποι που σε μια προσπάθεια ελέγχου του βάρους τους ή λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, αναγκάζονται να αλλάξουν τις αντιλήψεις τους σχετικά με το ρόλο των τροφίμων στη ζωή τους. Κατά πάσα πιθανότητα, με την πάροδο του χρόνου, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα θα αντανακλούσε αυτές τις αλλαγές στις αντιλήψεις και τις αντιδράσεις τους τόσο στα φυσικά όσο και στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το βασικό είναι να κατανοήσουμε ότι αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις μας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι εγκέφαλοί μας -και τελικά ο οργανισμός μας- ανταποκρίνονται όταν έχουν μπροστά τους αυτούς τους δύο τύπους τροφίμων.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, του International School for Advanced Studies, SISSA στην Trieste της Ιταλίας, η ομάδα της νευροεπιστήμονος  Raffaella Rumiati, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με κανονικό βάρος τείνουν να συνδέουν τα φυσικά τρόφιμα όπως τα μήλα με τα αισθητήρια χαρακτηριστικά τους. Από την άλλη πλευρά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι πίτσες, συνδέονται γενικά με τη λειτουργία τους ή με το πλαίσιο μέσα στο οποίο καταναλώνονται. Η Rumiati δήλωσε: "Μπορεί να θεωρηθεί ως μια περίπτωση "ενσωμάτωσης" κατά την οποία ο εγκέφαλος αλληλεπιδρά με το σώμα μας". Μέσω δύο συμπεριφορικών πειραμάτων και ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος τείνουν να συνδέουν τρόφιμα όπως τα μήλα με τα αισθητήρια χαρακτηριστικά τους όπως την γλυκύτητα ή την απαλότητα. Από την άλλη πλευρά, επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι πίτσες, συνδέονται γενικά με τη χρήση τους ή με τις περιστάσεις κατά τις οποίες καταναλώνονται όπως π.χ. τα πάρτι ή τα πικνίκ.

"Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τη θεωρία σύμφωνα με την οποία τα αισθητήρια χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες των αντικειμένων επεξεργάζονται διαφορετικά από τον εγκέφαλο", σχολιάζει ο Giulio Pergola, ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. "Αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης των μηχανισμών στη βάση των εκτιμήσεων που κάνουμε για τα τρόφιμα". Η έρευνα τόνισε επίσης τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι με χαμηλό βάρος δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα φυσικά τρόφιμα ενώ οι υπέρβαροι στα επεξεργασμένα. Ακόμη και όταν υποβάλλονται στα ίδια ερεθίσματα, αυτές οι δύο ομάδες παρουσιάζουν διαφορετικά σήματα στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν και πάλι τη σημασία της γνωσιακής νευροεπιστήμης στην κατανόηση εξαιρετικά επίκαιρων κλινικών πεδίων, όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: