Σχετικα Αφιερωματα

Η διατροφή υψηλών λιπαρών συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου

Εδώ και πολλά χρόνια μας είναι γνωστό, ότι η διατροφή υψηλών λιπαρών σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου. Μια νέα έρευνα κατέδειξε τον μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου, είναι πιο ευάλωτα σε καρκινικές αλλοιώσεις στα άτομα που ακολουθούν δίαιτα υψηλών λιπαρών.

Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021

Η μελέτη έγινε από ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Whitehead και από το Ινστιτούτο ολοκληρωμένων καρκινικών ερευνών Koch του MIT. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πολλά λιπαρά προκαλούν μια πληθυσμιακή έκρηξη των βλαστοκυττάρων του εντέρου, και επιπλέον αλλάζουν την βιολογία των υπολοίπων κυττάρων και τα κάνουν να συμπεριφέρονται σαν βλαστοκύτταρα. 

Τα βλαστοκύτταρα και όσα συμπεριφέρονται σαν αυτά, αναπαράγονται συνεχώς και διαφοροποιούνται σε κύτταρα άλλου τύπου. Αυτό αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες, να δημιουργηθούν καρκινικά κύτταρα.

Τα βλαστοκύτταρα του εντέρου βρίσκονται στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου, γνωστά ως επιθήλιο, και δημιουργούν τα υπόλοιπα κύτταρα διαφορετικού τύπου, που αποτελούν το επιθήλιο. Κανονικά είναι περικυκλωμένα από υποστηρικτικά εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία ρυθμίζουν την δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων. Η μελέτη έδειξε ότι στα άτομα που ακολουθούν διατροφή με πολλά λιπαρά, τα βλαστοκύτταρα αρχίζουν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο. Η καλλιέργεια αυτών των κυττάρων έδειξε ότι ξαφνικά δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερα κύτταρα, και μάλιστα ικανά να λειτουργούν χωρίς τις ρυθμίσεις που τους επιβάλλει το μικρο-περιβάλλον τους, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η διάρκεια ζωής τους.

Τα κύτταρα αυτά λοιπόν ζουν περισσότερο, αναπαράγονται περισσότερο, και λειτουργούν χωρίς έλεγχο. Αυτό, αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας καρκινικών κυττάρων σε μεγάλο βαθμό. Οι βιολόγοι ανακάλυψαν παράλληλα ότι τα κύτταρα αυτά μεταλλάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιούν το λίπος σαν πηγή ενέργειας, σε αντίθεση με την συνήθη πηγή που είναι οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα.

Η μελέτη τελικά όχι μόνο επιβεβαίωσε την εμπειρία που υπήρχε, σχετικά με την σύνδεση του καρκίνου με την διατροφή υψηλών λιπαρών, αλλά επιπλέον βρήκε και τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο γίνεται αυτό.

Όροι: 
Κατηγοριες: