Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου προκαλούν τα κατεργασμένα κρέατα και το αλκοόλ

Το αλκοόλ, τα κατεργασμένα κρέατα και τα περιττά κιλά, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου. Ο κίνδυνος αυξάνει, όσο το άτομο συνεχίζει να πίνει περισσότερο αλκοόλ, να τρώει περισσότερα κατεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, αλλαντικά και μπέικον, και φυσικά όσο παίρνει περισσότερο βάρος.

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Κάθε χρόνο, διεθνώς, καταγράφονται σχεδόν ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα καρκίνου του στομάχου, δηλαδή το 7% όλων των περιστατικών καρκίνου. Η πενταετής επιβίωση δεν ξεπερνά το 28%, κυρίως διότι δίνει συμπτώματα μόνον στα τελικά στάδια της νόσου. Οι άνδρες έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου από τις γυναίκες, και συνήθως αφορά ηλικιωμένα άτομα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντάξει τα κατεργασμένα κρέατα στην λίστα των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο.

Η μετα-ανάλυση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου και του Παγκόσμιου Αντικαρκινικού Ερευνητικού Ταμείου, αφορά 89 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 17,5 εκατομμύρια ενήλικες, περιλαμβανομένων και 77.000 με καρκίνο του στομάχου. Η ανάλυση των δεδομένων καταλήγει στην διαπίστωση ότι, στις ΗΠΑ, μια στις επτά περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσε να προληφθεί αν οι άνθρωποι δεν έπιναν περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα, δεν έτρωγαν κατεργασμένα κρέατα και διατηρούσαν υγιές σωματικό βάρος. Δηλαδή, περίπου 4.000 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου ετησίως.

Η ανάλυση δείχνει επιπρόσθετα ότι τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου. Επίσης, ένα λουκάνικο ή δύο φέτες σαλάμι την καθημερινά αυξάνουν κατά 18% τον κίνδυνο κακοήθειας στο κατώτερο τμήμα του στομάχου. Τέλος, γα κάθε πέντε μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο κίνδυνος κακοήθειας στο ανώτερο τμήμα του στομάχου αυξάνει κατά 23%.

Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο άνω μέρος του στομάχου, ίσως επειδή το περιττό βάρος προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που είναι ερεθιστική για το ανώτερο τμήμα του στομάχου και τον οισοφάγο.

Επίσης, το περιττό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου γιατί προάγει την έκκριση ορμονών, όπως ινσουλίνης και άλλων αυξητικών παραγόντων και φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα.

Απ’ την άλλη το αλκοόλ και τα κατεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του στομάχου, επειδή περιέχουν συστατικά, όπως αλάτι, νιτρώδη άλατα και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που έχουν σχετιστεί ήδη με τον καρκίνο.

Επιπλέον, το αλκοόλ που έχει σχετιστεί και με άλλα είδη καρκίνου, ίσως λειτουργεί σαν διαλυτικό βοηθώντας τους καρκινογόνους παράγοντες να εισβάλλουν στα κύτταρα ή ο οργανισμός αποδομεί το αλκοόλ σε προκαρκινικές ουσίες.

Όροι: 
Κατηγοριες: