Γιατί το hangover χειροτερεύει με την ηλικία;

Όχι, δεν το φαντάζεστε, τα hangover σας πραγματικά επιδεινώνονται σταθερά όσο μεγαλώνετε.  Στα νιάτα σας μπορεί να είχατε την αντοχή να ξενυχτήσετε στο μπαρ, πίνοντας το ένα ποτό μετά το άλλο και το επόμενο πρωινό νοιώθατε απλά έναν ελαφρύ πονοκέφαλο. Μήπως τώρα πάνω από 2 ποτηράκια κρασί σας καθηλώνουν στον καναπέ με ημικρανία;  

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

Ο άνθρωπος δυστυχώς δεν καλυτερεύει όσο γερνάει όπως το καλό κρασί.  Απλά υποφέρει από hangovers. Ενώ η επιστήμη δεν έχει μπορέσει να εξηγήσει πλήρως το φαινόμενο, οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες ως προς το γιατί το σώμα σας απλά δεν μπορεί να διαχειριστεί πια το αλκοόλ με τον ίδιο τρόπο. To itrofi.gr καταγράφει τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα σας όσο μεγαλώνετε.

Το σώμα σας είναι πιο πιθανό να παρουσιάζει φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι αυτό που συμβαίνει στο σώμα όταν προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη ή να αυτοθεραπευθεί με κάποιο τρόπο. Όταν πίνετε, το σώμα προσδιορίζει το αλκοόλ ως χημική τοξίνη, η οποία στη συνέχεια προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα. Καθώς μεγαλώνετε, αλλάζει ο μεταβολισμός σας όπως και η νευροπλαστικότητα - η ικανότητα της λειτουργίας των νευρώνων να επανέρχονται στην αρχική τους θέση – γίνεται πιο αργή.  Παρά το γεγονός ότι η φλεγμονή είναι τεχνικά κάτι καλό διότι σημαίνει διαδικασία επούλωσης, δεν είναι μια άνετη κατάσταση για το σώμα. Συχνά προκαλεί πόνο και πρήξιμο, και είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα συμπτώματα του hangover .  

Μπορεί να πίνετε λιγότερο νερό

Η πρόσληψη νερού μειώνεται με την ηλικία. Το αλκοόλ σας αφυδατώνει επιπλέον και έτσι τα συμπτώματα θα είναι χειρότερα την επόμενη μέρα.

Το σώμα σας αποτοξινώνεται δυσκολότερα

Το σώμα αναγνωρίζει το αλκοόλ ως μια τοξίνη. Έτσι, η επεξεργασία του αλκοόλ συνεπάγεται μια περίπλοκη μέθοδο αποτοξίνωσης. Το ήπαρ είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία, αλλά η ηπατική λειτουργία μειώνεται με την ηλικία. Το σώμα θα πρέπει να σπάσει την τοξική ένωση της αιθανόλης. Τα ένζυμα στο συκώτι προσπαθούν να μετατρέψουν το αλκοόλ που καταναλώσατε σε μια ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Ένα ένζυμο που ονομάζεται αφυδρογονάση αλδεΰδης είναι υπεύθυνο για την μετατροπή της ακεταλδεύδης σε μια ουσία που ονομάζεται οξικό άλας και  η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Για κάθε μερίδα αλκοόλ, το συκώτι χρειάζεται μια ώρα για τη διαδικασία αυτή και όπως είναι φυσικό, λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν κάποιος είναι νεότερος. Όσο μεγαλώνετε όμως, η ακεταλδεΰδη (AKA η κακή τοξίνη) παραμένει περισσότερο στον οργανισμό σας με αποτέλεσμα να έχετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της ναυτίας και του έντονου πονοκεφάλου.

Ο τρόπος ζωής σας είναι απαιτητικός

Έχετε περισσότερες ευθύνες και οι καθημερινές απαιτήσεις της ζωής σας δεν σας αφήνουν να απολαύσετε πραγματικά αυτό το ποτηράκι κρασί, επιβαρύνοντας επιπλέον την όλη διαδικασία. 

Παίρνετε φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ.

Όσο γερνάτε, τόσα περισσότερα φάρμακα παίρνετε. Χρόνιες ασθένειες, θέματα ψυχικής υγείας και άλλες διαταραχές που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή κάνουν την εμφάνισή τους και πολλά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα συχνά αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ. 

Έχετε παχύνει

Λίγα παραπάνω κιλά φαίνεται να είναι (σχεδόν) αναπόφευκτο όσο μεγαλώνετε και μεγάλο μέρος αυτού του βάρους έχει τη μορφή του σωματικού λίπους. Όπως το λίπος δεν μπορεί να απορροφήσει το αλκοόλ, έτσι και όσο περισσότερο σωματικό λίπος έχετε, τόσο μειώνεται η αντοχή σας στο αλκοόλ και αυξάνονται οι πιθανότητες ενός άσχημου hangover. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες, οι οποίες συνήθως έχουν περισσότερο λίπος από ό, τι οι άνδρες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντοχής.

Με απλά λόγια, δυστυχώς, το σώμα σας απλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πια στον τρόπο ζωής ενός 21χρονου .

Όροι: 
Κατηγοριες: