Σου αρέσουν τα αμύγδαλα; Τα νέα για τις θερμίδες τους θα σου αρέσουν περισσότερο

Oι ξηροί καρποί είναι καλοί για την υγεία αφού περιέχουν καλό λίπος και πρωτεΐνες αλλά έχουν επίσης ένα μειονέκτημα καθώς είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Μέχρι τώρα... Μια έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα και τα κάσιους) έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από ότι νόμιζες μέχρι τώρα. Ω, ναι!

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα αμύγδαλα έχουν 20% λιγότερες θερμίδες από ότι όλοι νόμιζαν. Οι ερευνητές βρήκαν συγκεκριμένα ότι 28 γραμμάρια αμύγδαλα έχουν 129 θερμίδες – αντί για 160 που πιστευόταν ότι περιείχαν μέχρι τώρα. Ακόμα περισσότερες έρευνες που διεξήχθησαν το 2016 από το Υπουργείο Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου (USDA) το επιβεβαίωσαν και ενημέρωσαν τις πληροφορίες για τη βάση δεδομένων τους το 2017.

Και το 2018, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα κάσιους έχουν μέχρι 16% λιγότερες θερμίδες από ότι όλοι νόμιζαν μέχρι τότε. Εκείνη την εποχή, ο καθένας νόμιζε ότι 28 γραμμάρια κάσιους περιείχαν 163 θερμίδες, όταν στην πραγματικότητα περιείχαν 137 θερμίδες.

Εντάξει, αλλά θα πεις ότι αυτό συνέβη πριν από μερικά χρόνια, γιατί έχει σημασία τώρα; Λοιπόν, παρά τα ευρήματα αυτά, δεν έχουν αλλάξει όλες οι εταιρείες τις ετικέτες συσκευασίας των προϊόντων τους. Ωστόσο, μια εταιρεία, η KIND, μόλις ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει νέες, ενημερωμένες διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία τους μέσα στους επόμενους μήνες, οπότε μπορεί να παρατηρήσεις από 10 έως 30 λιγότερες θερμίδες στις μπάρες δημητριακών τους οι οποίες περιέχουν και αμύγδαλα. Και από ότι φαίνεται, θα ακολουθήσουν και άλλες.

Τι άλλαξε όμως στα αμύγδαλα και τα κάσιους; Η διαφορά στις μετρήσεις θερμίδων οφείλεται στο γεγονός ότι η έρευνα διαπιστώνει ότι το σώμα σου δεν διασπά τους ξηρούς καρπούς και χρησιμοποιεί όλες τις θερμίδες που βρίσκονται σε αυτούς, εξηγεί στο womenshealthmag η διατροφολόγος Alissa Rumsey. «Αυτό ονομάζεται βιοδιαθεσιμότητα», λέει. «Βασικά, μόνο και μόνο επειδή τα θρεπτικά συστατικά είναι παρόντα σε μια τροφή, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι το σώμα θα τα χρησιμοποιήσει άμεσα. Ως εκ τούτου, μπορεί να απορροφηθούν λιγότερες θερμίδες».

Γενικά, οι ξηροί καρποί είναι καλοί αν αποτελούν ένα βασικό μέρος της διατροφής σου, αλλά δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα γύρω από τις διατροφικές σου συνήθειες. «Ακριβώς επειδή περιέχουν λιγότερες θερμίδες από ότι ίσως νομίζες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρώσεις με κάτι άλλο αυτές τις θερμίδες», λέει η διατροφολόγος Samantha Cassetty. «Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από την άποψη του πώς το σώμα σου επεξεργάζεται τους ξηρούς καρπούς, έτσι δεν χρειάζεται να κάνεις καμία προσαρμογή».

Πηγή: Womenonly.gr

Όροι: 
Κατηγοριες: