Γάλα αμυγδάλου : Θρεπτικά συστατικά και τρόπος παρασκευής

Για αυτούς που δεν θέλουν να πίνουν γάλα ζωικής προέλευσης ή που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, υπάρχει μια εναλλακτική λύση που είναι καλή πηγή πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων ενώ ταυτόχρονα μπορούν να το φτιάξουν μόνοι τους. Ας γνωρίσουμε καλύτερα το γάλα από αμύγδαλα.

 

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, είναι ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται πολύ εύκολα. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών γιατί παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με την φλούδα τους. Η φλούδα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και επομένως προστατεύουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος, ενώ η βιταμίνη Ε προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά. Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.

Τα 240 ml γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 gr λίπους, 1 gr πρωτεΐνης, 1 gr φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Για να το φτιάξουμε γάλα αμυγδάλου χρειαζόμαστε μόνο ξηρούς καρπούς και νερό. Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο γλυκό ή αρωματικό, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι, βανίλια ή κακάο. Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κούπα ωμά αμύγδαλα (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 2 ή 3 κούπες νερό (ανάλογα με το πόσο πηκτό το προτιμάμε)
  • 1 κούπα νερό (για να μουλιάσουν τα αμύγδαλα)
  • 1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι

Αφήνουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μία κούπα νερό για 8–10 ώρες. Βάζουμε στο blender τα αμύγδαλα, το μέλι και τις 2–3 κούπες νερό ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλουμε το γάλα. Χτυπάμε για 1–2 λεπτά. Το σουρώνουμε με ένα μεγάλο σουρωτήρι. Αποθηκεύουμε το γάλα αμυγδάλου σε μια γυάλινη κανάτα και το διατηρούμε έως 4 μέρες στο ψυγείο. Την αμυγδαλόψιχα που μένει μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην παρασκευή γλυκισμάτων.

Όροι: 
Κατηγοριες: