Γλουταμίνη, το ευεργετικό αμινοξύ

Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο αμινοξύ που βρίσκεται στους μύες και το αίμα. Ένας υγιής, μη καταβεβλημένος οργανισμός παράγει επαρκή ποσότητα γλουταμίνης, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, τραυματισμού ή καταστάσεων που προκαλούν σημαντική απώλεια μυών, η ανάγκη του σώματος για γλουταμίνη αυξάνεται κατακόρυφα. 

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

Είναι το πιο άφθονο αμινοξύ στο σώμα και αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο στους μύες και μετά στους πνεύμονες, όπου παράγεται και το μεγαλύτερο μέρος του αμινοξέος. Έχει χαρακτηριστεί ως μια «υπό προϋποθέσεις βασική» θρεπτική ουσία επειδή δεν είναι απαραίτητη σε κανονικές καταστάσεις, αλλά όταν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός ή ασθένεια καθίσταται ανεπαρκής.

Αυτό το αμινοξύ είναι ένας πρόδρομος του γλουταμινικού, ενός βασικού αμινοξέος που χρησιμοποιείται για την τρανσαμίνωση των οργανικών ενώσεων α-κετοξέων για να σχηματίσουν άλλα άλφα αμινοξέα. Η βιταμίνη B3 και η Β6 είναι απαραίτητες για την παραγωγή γλουταμίνης από το γλουταμινικό οξύ.

Ένας από τους γνωστούς ρόλους αυτού του αμινοξέος στην ανθρώπινη υγεία είναι η συμβολή του στην ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου καθώς είναι μια σημαντική πηγή αζώτου για τα ανθρώπινα κύτταρα που διαιρούνται γρήγορα, όπως εκείνα που καλύπτουν τη γαστρεντερική οδό. Η γλουταμίνη καταναλώνεται κυρίως στο λεπτό έντερο και σε περιόδους πίεσης, το λεπτό έντερο αποκρίνεται με τη χρήση περισσότερης γλουταμίνης και με την αποτελεσματικότερη μεταφορά αυτής που έχει ήδη προσληφθεί. Το αμινοξύ αυτό είναι ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας για τα έντερα και το ανοσοποιητικό σύστημα που βοηθά στη διατήρηση της άμυνας κατά των μικροβίων. Αυτές οι ιδιότητές του μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία επούλωση των εγκαυμάτων, των ανοικτών πληγών και των τραυματισμών και στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τα οφέλη για τον οργανισμό μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

  • Βελτιώνει την γαστρεντερική υγεία επειδή είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των εντέρων.
  • Παρέχει ενέργεια στους νευρώνες όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά. Αυτή η δράση της γλουταμίνης θεωρείται ότι μειώνει τη λαχτάρα κατανάλωσης αλκοόλ και ζάχαρης.
  • Αυτό το αμινοξύ βοηθά το σώμα να παράγει γλουταθειόνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  • Βελτιώνει την αθλητική απόδοση και βοηθά τους μύες να επανέλθουν μετά από πολύ δυναμική άσκηση.
  • Έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση της μυϊκής καχεξίας σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο ή AIDS / HIV.
  • Θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.
  • Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο τόσο στην κυτταρική αποτοξίνωση.
  • Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις της χημειοθεραπείας σε περιπτώσεις καρκίνου.

Διατροφικές πηγές γλουταμίνης

Ενώ ο οργανισμός μας παράγει σε κανονικές συνθήκες όσο ποσότητα χρειάζεται, μια παρατεταμένη ασθένεια ή ένας σοβαρός τραυματισμός μπορεί να απαιτήσει τη συμπλήρωσή του μέσω της διατροφής. Τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές αυτού του αμινοξέος είναι εκτός από τα ζωϊκά προϊόντα, η σπιρουλίνα, τα φασόλια, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, το μπρόκολο, το σιτάρι, ο μαϊντανός, το κόκκινο λάχανο και το ωμό σπανάκι αλλά και τα ψάρια.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: