Μύθοι και αλήθειες για τις αφροδισιακές τροφές

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ορισμένα τρόφιμα όπως τα οστρακοειδή, η αχινοσαλάτα, η κρητική στάκα, το γιαούρτι με μέλι και καρύδια, ή ακόμη και η σοκολάτα, έχουν συνδεθεί με την αύξηση της libido. Πόση αλήθεια βρίσκεται πίσω από αυτήν την πεποίθηση;

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Η ερωτική διάθεση και η έκφρασή της με την σεξουαλική δραστηριότητα έχουν τις ρίζες τους σε εγκεφαλικές λειτουργίες. Τα ερεθίσματα των ματιών μεταφέρονται με τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και προκαλούν την διέγερσή του. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα ερεθίσματα από και προς τον εγκέφαλο, συμβάλλουν στην καλή μνήμη και την αυξημένη προσοχή, αυξάνουν την ευφορία, και ενεργοποιούν την σεξουαλική διάθεση. Οι ουσίες αυτές είναι κυρίως αμινοξέα, των οποίων η ύπαρξη και λειτουργία βασίζεται στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ συστατικά όπως η βιταμίνη C, το σελήνιο και το μαγνήσιο έχουν προστατευτική και επανορθωτική δράση σε αυτές. Λογικά λοιπόν, τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες, βελτιώνουν την δράση των νευροδιαβιβαστών και τους διευκολύνουν να μεταφέρουν γρηγορότερα τα μηνύματα στο εγκέφαλο, και όταν πρόκειται για ερωτικά μηνύματα, αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη διάθεση και ανεβασμένη libido.

Είναι προφανές ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία καλής και ερωτικής διάθεσης. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι πλούσια σε αμινοξέα. Τροφές όπως τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές, τα καρύδια, το μαύρο ρύζι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το γιαούρτι, το χοιρινό κρέας, μας παρέχουν άφθονη βιταμίνη Β1 ενώ τα παντζάρια, η μαγιά μπύρας, τα φιστίκια, ο ξιφίας, ο σολομός, οι γαρίδες και ο τόνος μας δίνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β3. Οι μπανάνες, τα καρότα, το αβοκάντο, τα αυγά, τα φιστίκια, οι γαρίδες, ο τόνος, ο σολομός θα μας δώσουν άφθονη βιταμίνη Β6, και τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια και κυρίως τα ρεβίθια, τα φιστίκια, το τυρί, ο τόνος και ο σολομός θα μας δώσουν φυλλικό οξύ. Βιταμίνη C βρίσκουμε άφθονη σε φραγκοστάφυλα, πορτοκάλια, τομάτες, πιπεριές, και πράσινα λαχανικά. Το μαγνήσιο το συναντάμε στο ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, κακάο, ξηρούς καρπούς, καλαμπόκι, σπανάκι και το σελήνιο στη μαγιά και στους σπόρους ολικής αλέσεως.

Ορισμένες τροφές έχουν πιστωθεί, ίσως όχι αδικαιολόγητα, με ιδιαίτερες δράσεις όσον αφορά το κομμάτι της αυξημένης libido :

Τα θαλασσινά είναι πηγή αμινοξέων και ψευδαργύρου, τα οποία συμβάλουν στην παραγωγή ορμονών, όπως των ανδρογόνων και της τεστοστερόνης. Είναι επίσης καλές πηγές νιασίνης (Β3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος , προκαλώντας διαστολή και καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, η οποία με την σειρά της αυξάνει την ερωτική επιθυμία.

Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες, τον ψευδάργυρο και τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Λέγεται ότι το διακριτικό και ιδιαίτερο άρωμά τους, ασκεί ερεθιστικές ιδιότητες στο γυναικείο φύλο. 

Το κόκκινο κρασί και η σαμπάνια σε μικρές ποσότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, αλλά κυρίως μειώνουν τις αναστολές και κάνουν το άτομο πιο διαχυτικό, πιο ποθητό και ανοιχτό σε νέες περιπέτειες.

Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την καλή κατάσταση του οργανισμού και δίνουν ενέργεια στο σώμα. Παράλληλα η γλυκιά γεύση και οσμή του αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και διάθεση.

Τα φρούτα με τις βιταμίνες, το κάλιο (μπανάνα), την αυξημένη ποσότητα βιταμινών Β6 και Ε (αβοκάντο), τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή κατάσταση του μυϊκού ιστού, αυξάνουν την παραγωγή ορμονών, διατηρούν την σωστή κυκλοφορία του αίματος, καθαρίζουν τα αγγεία του κεντρικού συστήματος και συμβάλλουν στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα την βελτίωση της διάθεσης και την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας.

Οι πικάντικες και με ιδιαίτερη γεύση τροφές όπως η μουστάρδα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το πιπέρι, το τσίλι, το κάρι, η βανίλια όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος, εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε υπεραιμία. Ταυτόχρονα με τη μυρωδιά που αναδύουν, κεντρίζουν την φαντασία και αυξάνουν την ερωτική επιθυμία.

Η σοκολάτα που από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ερωτική διάθεση. Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία. Τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με ανανδαμίδη, ένα ενδογενές λιπίδιο του εγκεφάλου, αλλάζοντας την ψυχική μας διάθεση. Προκαλεί την παραγωγή ενδορφίνων, των φυσικών εκείνων οπιοειδών που έχουν ισχυρή αναλγητική δράση και ταυτοχρόνως βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπρόσθετα το αμινοξύ τρυπτοφάνη που παρέχει στον οργανισμό μας, μεταβολίζεται σε βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που δίνει το αίσθημα τις ικανοποίησης και αυξάνει την επιθυμία και τη σεξουαλική διάθεση. 

Είναι βέβαια αντιληπτό χωρίς να χρήζει αναφοράς ότι από μόνη της η ισορροπημένη διατροφή δεν αρκεί για την βελτίωση της ερωτικής διάθεσης και την αυξημένη libido. Ο σύντροφός μας και η αυτοεκτίμησή μας παίζουν επίσης πρωταρχικό ρόλο.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: