Φυτικές χημικές ουσίες δίνουν ελπίδα για «εναλλακτικά αντισυλληπτικά»

Κάποια βότανα που χρησιμοποιούνται στη παραδοσιακή ιατρική μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις ως ορμονικά αντισυλληπτικά, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι μερικές χημικές ουσίες των φυτών αυτών θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στο σπέρμα να διεισδύσει σε ένα ωάριο.

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Έχετε ακούσει να χαρακτηρίζονται κάποια σπερματοζωάρια ως "δεινοί κολυμβητές"; Ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας, προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να αποτρέψουν την κινητικότητα και την τελική διείσδυση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο, ώστε να παράγουν μια νέα μορφή αντισύλληψης.  Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγο καιρό στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο φυτικές χημικές ουσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν αυτόν τον βιολογικό μηχανισμό. Ο δίαυλος ασβεστίου του σπέρματος, που ονομάζεται CatSper, ενεργοποιείται από την ορμόνη προγεστερόνη όταν το σπέρμα πλησιάζει ένα ωάριο.  Ωστόσο, οι ερευνητές Nadja Mannowetz, Melissa R. Miller, και Polina V. Lishko, του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Berkeley, διαπίστωσαν ότι τα φυτικά τριτερπενοειδή πριστιμερίνη και λουπεόλη (pristimerin –lupeol) - που μερικές φορές απαντώνται και σε αντισυλληπτικά παραδοσιακά φάρμακα - μπορούν να αποτρέψουν τη γονιμοποίηση.

«Επειδή αυτές οι δύο φυτικές ενώσεις εμποδίζουν τη γονιμοποίηση σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις - περίπου 10 φορές χαμηλότερες από τα επίπεδα της λεβονοργεστρέλης (αντισυλληπτικό χάπι της επόμενης μέρας) - θα μπορούσαν να είναι μια νέα γενιά επείγουσας αντισύλληψης που αποκαλούμε «μοριακά προφυλακτικά» », δήλωσε η Lishko , η επικεφαλής ερευνήτρια. "Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι πραγματικά συναρπαστικό", πρόσθεσαν οι επιστήμονες. "Εάν σκέφτεστε το κλασικό αντισυλληπτικό χάπι, φορτώνετε το σώμα σας με επιπλέον ορμόνες. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι καλό να το παίρνετε επί σειρά δεκαετιών και έτσι αυτή η ανακάλυψη προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. "  Σε αντίθεση με τις ορμονικές θεραπείες που προσφέρουν παρόμοια δράση, οι φυτικές αυτές ενώσεις θα μπορούσαν να παρέχουν ασφαλέστερη, πιο αξιόπιστη μέθοδο πρόληψης της μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης σε μοριακό επίπεδο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, σύμφωνα με την ομάδα.

Οι επιστήμονες αφού μελέτησαν το ιστορικό των αντισυλληπτικών της λαϊκής παραδοσιακής ιατρικής, εξέτασαν πάνω από 50 χημικές ενώσεις για την ικανότητά τους να αναστέλλουν αυτή την ικανότητα του σπέρματος να «κολυμπά» και να διεισδύει στο ωάριο. Τελικά βρήκαν ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την λουπεόλη, την ένωση που βρίσκεται στις ελιές, το μάνγκο, την αλόη βέρα και τη ρίζα πικραλίδας, όπως επίσης και την πριστιμερίνη που προέρχεται από το φυτό tripterygium wilfordii.  Η πριστιμερίνη είναι επίσης γνωστή ως "βροντή του θεού της αμπέλου" και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την καταστολή της γονιμότητας αλλά και για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η Lishko και η ομάδα της σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια εταιρεία για να βάλουν στην αγορά αυτές τις ενώσεις μέσα στα επόμενα χρόνια, με απώτερο σκοπό την παραγωγή ενός «καθολικού αντισυλληπτικού» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το στόμα ή μέσω εμφυτευμένου δαχτυλιδιού από άντρες και γυναίκες.

Όροι: 
Κατηγοριες: