Είναι τελικά αποτελεσματικά τα φυσικά αφροδισιακά;

Τα αφροδισιακά μπορούν να ταξινομηθούν με βάση τον τρόπο δράσης τους σε τρεις τύπους: αυτά που αυξάνουν τη λίμπιντο, την ικανότητα ή τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Διάφορες ουσίες ζωικής και φυτικής προέλευσης έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες από την παραδοσιακή ιατρική σε διαφορετικές κουλτούρες ώστε να ενεργοποιηθεί, να αναζωογονηθεί και να βελτιωθεί η σεξουαλική λειτουργία και η σωματική απόδοση.  Από αυτές, πολύ λίγες έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Από την ατελείωτη λίστα των δήθεν αφροδισιακών, πολύ λίγα έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι ενεργούν και σε άλλα μέρη του σώματος εκτός από το στομάχι. Όμως, οι τελευταίες δεκαετίες έφεραν νέες προσπάθειες μελέτης της σεξουαλικής ανταπόκρισης σε τρόφιμα και το πώς συνδέονται μεταξύ τους το άρωμα, η γεύση ή η όψη ενός φαγητού με τα συναισθήματα και την ερωτική επιθυμία. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για κανένα από τα αφροδισιακά σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.  Παράλληλα αναγνωρίζει ότι τα πορίσματά της συγκρούονται με 5.000 χρόνια παράδοσης που συνιστούν τη χρήση φυτών, ναρκωτικών  ή μαγείας για σεξουαλική βελτίωση.

Εξ ορισμού, αφροδισιακό είναι ένα τρόφιμο, ποτό, ή ουσία που αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Φαίνεται ότι πολλά από αυτά προέρχονται από την εποχή της θεάς Αφροδίτης, από την οποία πήραν και το όνομά τους.  Η ίδια συχνά απεικονιζόταν να αναδύεται μέσα από ένα όστρακο και ακόμα και σήμερα τα θαλασσινά και τα στρείδια αναγνωρίζονται ως αφροδισιακά. Πώς αλήθεια λειτουργούν αυτά τα τρόφιμα; Αποτελούν πηγές ουσιών που επιδρούν στη χημεία του εγκεφάλου: μειώνουν το stress, ενισχύουν τη ροή του αίματος σε διάφορα όργανα -όπως τα γεννητικά- είτε με το άρωμα, το σχήμα, τη γεύση ή τα θρεπτικά συστατικά τους.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πολιτισμών όσον αφορά το είδος των τροφίμων που θεωρούνται ευχάριστα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το άρωμα, το συναίσθημα και η σεξουαλική έλξη είναι στενά συνδεδεμένα. Οι μυρωδιές μπορεί να προκαλέσουν συγκίνηση και στη συνέχεια, νευροχημικές αλλαγές. Από όλες τις αισθήσεις, είναι η όσφρηση είναι η μόνη που παρακάμπτει τα συνειδητά μέρη του εγκεφάλου και πηγαίνει απευθείας στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη βασική μνήμη, τα κίνητρα και τα συναισθήματα. Η οσμή έχει εξελιχθεί για την ανεύρεση όχι μόνο της τροφής αλλά και των συντρόφων μας και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη έλξη. Οι λιγούρες και η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα λειτουργούν παρόμοια. Ορισμένα τρόφιμα με αφροδισιακές ιδιότητες όπως ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το μέλι, και τα κουκουνάρια, ήταν περιζήτητα στους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Ευρωπαίους του Μεσαίωνα. Το foie gras, το χαβιάρι και οι τρούφες αποτελούσαν ρομαντικά ερωτικά δώρα, λόγω της σπανιότητας και της πολυτέλειάς τους. Άλλα, όπως τα σύκα, τα σπαράγγια και οι μπανάνες έχουν εδώ και καιρό θεωρηθεί ερωτικές τροφές λόγω της ομοιότητάς τους με τα αρσενικά ή θηλυκά γεννητικά όργανα. Η ιστορία έχει φτιάξει μια αρκετά μεγάλη συλλογή από τη λαογραφία, τη μυθολογία και τη δεισιδαιμονία των λαών γύρω από τη σεξουαλική φύση των τροφίμων. Σχεδόν κάθε τρόφιμο έχει αναφερθεί ως αφροδισιακό σε κάποιο σημείο στην ιστορία. Η σύνδεση αυτή έχει, μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου, ένα νόημα: η διατροφή είναι μια αρχέγονη ανάγκη που σχετίζεται με την ευχαρίστηση, παρόμοια με τη διέγερση.

Εμείς θα προτείναμε, να επικεντρώσετε στη γενικότερη βελτίωση της υγείας σας. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine, η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κακή σωματική υγεία και την αδράνεια: Περισσότερο από το 50% των διαβητικών, το 44% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, και το 26% των ατόμων που παρακολουθούν τρεις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση την ημέρα, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σεξουαλική τους ζωή. Η ισορροπημένη καθημερινή διατροφή και η άσκηση προσφέρουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η οποία είναι το καλύτερο αφροδισιακό.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: