Σχετικα Αφιερωματα

Aφροδισιακές τροφές: η επιστήμη της αγάπης

Οι τροφές  που θεωρητικά διεγείρουν την σεξουαλική επιθυμία έχουν απασχολήσει τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης από αρχής του κόσμου. Πολλά από αυτά παρουσιάζουν ποικίλες ιδιότητες: επιδρούν θετικά στο κυκλοφορικό,  είναι μυοχαλαρωτικά ή ενδυναμώνουν τους μύες  ή «ξυπνούν» πέρα από τη γεύση, τις αισθήσεις της όρασης, της αφής και της μυρωδιάς, διεγείροντας τελικά και την ψυχή μας. Ο εγκέφαλος εξάλλου είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο του σώματος.

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Οι αφροδισιακές τροφές που πήραν το όνομά τους από την ελληνική θεά του έρωτα Αφροδίτη, περιέχουν ουσίες που θεωρείται ότι αυξάνουν την λίμπιντο. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι άνδρες και οι γυναίκες αναζητούν πράγματα που μπορούν να διεγείρουν και να αυξήσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία και ικανότητα.. Ενώ πολλά από τα υποτιθέμενα αφροδισιακά είναι μόνο προϊόντα  της λαϊκής παράδοσης, για κάποια υπάρχουν και επιστημονικές αποδείξεις. Για να εκτιμηθεί κατά πόσον ή όχι ένα αφροδισιακό λειτουργεί, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο με τη σεξουαλική διέγερση.

Οι ορμόνες, ειδικά η τεστοστερόνη, ελέγχει την σεξουαλική ορμή στους άνδρες και τις γυναίκες. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάτι που μας διεγείρει  σεξουαλικά μέσω των πέντε αισθήσεών μας, δημιουργείται μια αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο το σώμα μας ως απάντηση. Τα σήματα στέλνονται από το επιχείλιο λοβό του εγκεφάλου μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος στην περιοχή της πυέλου και δίνουν εντολή στα αιμοφόρα αγγεία  να διασταλούν. Αυτή η διαστολή προκαλεί διεύρυνση συγκεκριμένων ιστών στη βουβωνική χώρα, καθώς και αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Παράλληλα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη που και οι δύο λένε στο σώμα ότι η εμπειρία που βιώνει είναι ευχάριστη. Τα αφροδισιακά  λειτουργούν με δύο τρόπους: μπορούν να δημιουργήσουν τη σεξουαλική επιθυμία επηρεάζοντας είτε μέρη του σώματος είτε τον εγκέφαλο. Στην πρώτη περίπτωση, τα ερεθίσματα που προκαλούν φυσική διέγερση αυξάνουν τη ροή του αίματος στους ιστούς, ενώ στη δεύτερη, τα ερεθίσματα προκαλούν το σώμα να παράγει περισσότερες από τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία.

Τα λεγόμενα αφροδισιακά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα πάθους, είτε λόγω του σχήματός τους είτε επειδή η κατανάλωσή τους αναγκάζει το σώμα μας να απαντήσει με χημικό τρόπο στο ερέθισμα. Οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα σύκα, τα στρείδια είναι κάποιες από τις τροφές που  θεωρούνται αφροδισιακές, επειδή η όψη τους παραπέμπει στα αρσενικά ή θηλυκά γεννητικά όργανα, προκαλώντας την αίσθηση της όρασης. Οι μυρωδιές ορισμένων αρωματικών τροφίμων όπως ο βασιλικός, το τζίντζερ και η γλυκόριζα θεωρούνται επίσης ότι διεγείρουν σεξουαλικά μέσω της όσφρησης. Παράλληλα πολλά τρόφιμα περιέχουν χημικές ουσίες που, όταν έρχονται σε επαφή με το σώμα, πυροδοτούν μια σειρά από αντιδράσεις που θεωρητικά μας διεγείρουν σεξουαλικά. Για παράδειγμα, οι πιπεριές τσίλι περιέχουν μια ουσία, την καψαϊκίνη που δημιουργεί φυσιολογικές αντιδράσεις στο σώμα μας όπως εφίδρωση, αυξημένη καρδιακή συχνότητα και  κυκλοφορία. Δεδομένου ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι παρόμοιες με εκείνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, βάζουν το σώμα σε αναμονή παρόμοιων πράξεων. Και άλλα τρόφιμα όπως το σκόρδο, το τζίντζερ  ή το κάρδαμο επηρεάζουν το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και προδιαθέτοντας ερωτικά. Τα στρείδια, οι μπανάνες, και τα κουκουνάρια, τα οποία περιέχουν βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, D-ασπαρτικό οξύ, και άλλες ενώσεις απαραίτητες για την παραγωγή και απελευθέρωση των γεννητικών ορμονών, θεωρούνται αφροδισιακά. Για τον ίδιο λόγο, αφροδισιακά θεωρούνται και όσα περιέχουν οιστρογόνα και τεστοστερόνη όπως π.χ. η παπάγια και ο γλυκάνισος.  Η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη και σεροτονίνη, χημικές ουσίες που εμφανίζονται φυσικά στο σώμα και απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο όταν νιώθουμε χαρά, αγάπη, ή πάθος. Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Β-βιταμίνες που απαιτούνται για την παραγωγή τεστοστερόνης και σε βόριο το οποίο βοηθά το σώμα να  μεταβολίζει και να χρησιμοποιεί τα οιστρογόνα.

Τελικά το φαγητό έχει μακρά ιστορία συσχετισμού με την αγάπη. Είτε επιλέξετε να γιορτάσετε του Αγίου Βαλεντίνου είτε όχι, μπορείτε τουλάχιστον να γιορτάσετε τις ανθρώπινες σχέσεις και το πάθος της ανθρωπότητας για το φαγητό.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: