Υπέρμαχοι της κατανάλωσης μόνο παστεριωμένου γάλακτος οι Αμερικανοί παιδίατροι

Μολονότι το γάλα, μητρικό ή όχι, είναι η πρώτη τροφή που απολαμβάνει σχεδόν κάθε άνθρωπος από κούνια, ελάχιστα γνωρίζουμε για το τι αγοράζουμε. Σημείο-κλειδί στη διατήρηση των θρεπτικών χαρακτηριστικών του είναι η μέθοδος με την οποία παράγεται καθώς η παραμυθένια εικόνα του αγνού γάλακτος, που έρχεται συνήθως απ' ευθείας από τα ζωντανά τού παππού στο λιβάδι όπως παρουσιάζεται στις διαφημίσεις, απέχει κατά κανόνα αρκετά από την πραγματικότητα.

 

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Τα γάλα αποτελεί ένα υγιεινό τρόφιμο που προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σε όλες τις ηλικίες. Ειδικά για τα μωρά και τα παιδιά, το γάλα θεωρείται το πολυτιμότερο και το πλέον αναντικατάστατο τρόφιμο καθώς είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και των ιστών του σώματος. Το γάλα που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι είτε αυτούσιο παστεριωμένο, μακράς διάρκειας είτε σε διάφορες μορφές (συμπυκνωμένο, ζαχαρούχο, αφυδατωμένο κ.ά). Ποιο όμως είναι το καλύτερο για κατανάλωση τελικά;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή στην αντίληψη για το ποιο γάλα είναι περισσότερο υγιεινό. Έχει υποστηριχθεί ότι το ωμό γάλα, αυτό που λαμβάνεται όπως είναι από τα ζώα, είναι καλύτερο από το παστεριωμένο καθώς περιέχει φυσικούς παράγοντες οι οποίοι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά αδρανοποιούνται με την παστερίωση όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του. Όμως, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θεωρεί ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά και ότι όσοι πίνουν απαστερίωτο γάλα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από διάφορα μικρόβια. Να σημειωθεί ότι το απαστερίωτο γάλα είναι νόμιμο σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ και αποτελεί το 1-3% των συνολικών πωλήσεων γάλατος.

Η έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics» και αναφέρει ότι δεν πρέπει να πωλείται στους καταναλωτές μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί γιατί έχουν βρεθεί αρκετοί τύποι βακτηρίων στο απαστερίωτο γάλα όπως: λιστέρια (listeria), σαλμονέλλα (salmonella), E.coli, τοξόπλασμα κ.α.  Και προειδοποιούν ότι οι έγκυες γυναίκες, τα μωρά και τα παιδιά που πίνουν γάλα το οποίο δεν έχει υποστεί παστερίωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι  η παστερίωση δεν μειώνει τα θρεπτικά συστατικά του γάλατος και παρέχει τα ίδια οφέλη με το ωμό, ενώ μάς προστατεύει από επικίνδυνα μικρόβια. Εκτός από τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επίσης κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από το απαστερίωτο γάλα.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα Ελληνική νομοθεσία «φρέσκο γάλα» είναι μόνο το γάλα που έχει υποστεί παστερίωση. Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει επεξεργαστεί σε 71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα και στην συνέχεια ψύχεται ταχέως, για να πεθάνουν τα επιβλαβή βακτήρια.  Γάλα Υψηλής Παστερίωσης είναι αυτό που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους +110οC έως +127οC. Διατηρείται για 20-30 ημέρες και τέσσερις ημέρες μετά το άνοιγμα, πάντα μέσα στο ψυγείο. Το γάλα μακράς διαρκείας (υπέρ-παστεριωμένο) έχει υποστεί αποστείρωση και υψηλή θερμική επεξεργασία (γύρω στους 135°C ). Μπορεί να καταναλωθεί έπειτα από μήνες ή και χρόνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο πιο υψηλή είναι η θερμική επεξεργασία του γάλακτος τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατηρείται αλλά και τόσο μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας χάνεται.

Όροι: 
Κατηγοριες: