Πρώιμη παιδική ηλικία - μια κρίσιμη περίοδος για την πρόληψη της παχυσαρκίας και την υγεία της καρδιάς

Η αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος των μικρών παιδιών μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε εφηβική παχυσαρκία, αλλά επηρεάζει παράλληλα τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου των εφήβων.

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

Τα παιδιά των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξάνεται έως την ηλικία των 2 ετών είναι δυστυχώς επιρρεπή σε ανάπτυξη καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία στον κορμό του σώματος και το μη φυσιολογικό προφίλ λιποπρωτεϊνών κατά την εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με αυστραλιανούς ερευνητές.

Διαβάστε ακόμα: 
Γιατί οι έφηβοι αγωνίζονται να ελέγξουν το βάρος τους;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Pediatrics, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 410 παιδιά των οποίων είχε μετρηθεί το ύψος και το βάρος από τη γέννηση έως την ηλικία των 14 ετών στο πλαίσιο της Μελέτης Πρόληψης του Παιδικού Άσθματος. Από αυτά τα παιδιά, τα 190 είχαν καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου που αξιολογήθηκαν σε ηλικία 14 ετών. Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις ομάδες παιδιών: αυτά με φυσιολογικό ΔΜΣ, εκείνα των οποίων ο ΔΜΣ είχε αυξηθεί κατά τα δύο πρώτα έτη ζωής τους («πρώιμος ρυθμός αύξησης του ΔΜΣ») και τέλος κάποια των οποίων ο ΔΜΣ είχε αυξηθεί κατά τα πρώτα πέντε έτη («καθυστερημένος αυξημένος ΔΜΣ»). Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με πρώιμη αύξηση της τροχιάς του ΔΜΣ είχαν σημαντικά υψηλότερη περιφέρεια μέσης και προφίλ αθηρογενετικής λιποπρωτεΐνης σε ηλικία 14 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά με καθυστερημένο αυξημένο ΔΜΣ.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Jennifer Barraclough, Καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Mater και Επίτιμη Σύμβουλος Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Royal Prince Alfred, στο Πανεπιστήμιο του Sydney, δήλωσε ότι ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες καρδιομεταβολικές επιπτώσεις σε τόσο μικρή ηλικία. «Θεωρήσαμε ότι αυτό που θα μπορούσε να συμβεί ήταν το ότι όσο πιο νωρίς ο ΔΜΣ άρχισε να αυξάνεται, τόσο χειρότερη θα ήταν η κατάσταση. Aλλά δεν γνωρίζαμε ότι θα βλέπαμε τη διαφορά αυτή στα 14 χρόνια, κάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό αν πάρει κανείς υπόψη του το ποσοστό των εφήβων με παχυσαρκία στην Αυστραλία», δήλωσε η Barraclough. «Δεν θέλουμε οι γονείς να ανησυχούν υπερβολικά για το βάρος των παιδιών τους, αλλά θα πρέπει γενικά οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι πρέπει να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και σωματική άσκηση από πολύ νεαρή ηλικία».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την αγγειακή δομή και λειτουργία των συμμετεχόντων σε ηλικία 14 ετών. Δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων τροχιάς βάρους μετρώντας δείκτες που συμπεριλάμβαναν τη διαστολική αρτηριακή πίεση, το πάχος της καρωτίδας (intima-media) κ.α. Η Δρ Barraclough ανέφερε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι μπορεί να είναι δυνατή η αναστροφή αυτών των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου πριν από τη μακροπρόθεσμη βλάβη. «Το γεγονός ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά σε αυτούς τους υποκλινικούς δείκτες αγγειακών παθήσεων υποδηλώνει ότι ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αντιστρέψουμε αυτήν την τροχιά αν εντοπίσουμε νωρίς αυτά τα παιδιά και εκπαιδεύσουμε τις οικογένειές τους», δήλωσε. «Βλέπουμε πάρα πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις σε ενήλικες - εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου - και η πρόληψη είναι το καλύτερο εργαλείο μας».

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: