Σχετικα Αφιερωματα

Τηλεόραση: ο ξεχασμένος διατροφικός και όχι μόνο ένοχος

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα βρίσκει ότι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης στην ηλικία των 2 ετών μπορεί να μεταφραστεί σε φτωχότερες διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία αλλά και σε χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση, "Μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως babysitter" αλλά, δυστυχώς, κάνετε ακριβώς αυτό; Με τον ερχομό των smartphones και των tablets τα μικρά παιδιά περνούν ακόμη περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες από ποτέ. Μελετώντας τις επιπτώσεις των ψηφιακών συσκευών στα παιδιά κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, πολλοί ειδικοί και άρθρα εστιάζουν συγκεκριμένα στην περιορισμό του χρόνου που ξοδεύουν σε αυτές τις συσκευές. Ωστόσο, η τηλεόραση - ο κύριος ένοχος κάποτε- αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που ερευνητές και ψυχολόγοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ έφεραν ξανά στο επίκεντρο την προσοχή στην τηλεόραση. Η νέα τους μελέτη υποδεικνύει γιατί είναι κακή ιδέα για τους γονείς να «παρκάρουν» τα μωρά μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης καθώς, η πολύωρη παρακολούθησή της κατά την ηλικία των δύο ετών σχετίζεται με κακές συνήθειες αργότερα.

Η έκθεση των νηπίων στην τηλεόραση συνδέεται με τις ανθυγιεινές συνήθειες

Σε μια μακρόχρονη μελέτη που περιελάμβανε σχεδόν 2.000 παιδιά από το Κεμπέκ που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 1998, οι ερευνητές του University’s School of Psychoeducation συσχέτισαν την υπερβολική έκθεση στην οθόνη στην πρώιμη παιδική ηλικία με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.

Οι ερευνητές, η τελειόφοιτη Isabelle Simonato και η καθηγήτριά της Linda Pagani σημειώνουν ότι αυτή η ομάδα συμμετεχόντων γεννήθηκε πριν οι οθόνες των smartphones και των tablets κατακλείσουν την αγορά και τα σπίτια μας, επιτρέποντας έτσι στους επιστήμονες να φθάσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η υπερβολική τηλεθέαση επηρεάζει τα παιδιά αργότερα. Ζήτησαν από τους γονείς να αναφέρουν πόσο χρόνο περνούσαν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση όταν έκλεισαν τα δύο και χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να ελέγξουν τη διατροφή και τη σχολική τους συμπεριφορά όταν έφθασαν τα 13 τους χρόνια.

Ο χρόνος τηλεθέασης των μικρών παιδιών βρέθηκε να μεταμορφώνεται σε ανεπιθύμητες συνήθειες κατά την εφηβεία, όπως η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών (π.χ. γρήγορο φαγητό, επεξεργασμένα τρόφιμα, ενεργειακά ποτά και σακχαρούχα αναψυκτικά, υπερβολικά γλυκά ή αλμυρά σνακ) όπως και η συχνή παράλειψη του πρωινού. Κάθε αύξηση της παρακολούθησης τηλεόρασης από τα νήπια καθημερινά κατά μια ώρα και 13 λεπτά συνδέεται με 8,2% αυξημένο κίνδυνο ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και 13,3% αύξηση του ΔΜΣ. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο παρακολουθούσαν τηλεόραση, τόσο χειρότερα τρέφονταν. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης κίνδυνο λιγότερης προσοχής και ενεργής συμμετοχής στο σχολείο. «Οι συνήθειες του τρόπου ζωής δεν επηρεάζουν μόνο τον μεταβολικό κίνδυνο αλλά μπορούν επίσης να επιδράσουν αρνητικά και στην προσωπική επιτυχία», κατέληξαν οι ερευνητές. "Αυτοί οι ανεξάρτητοι συσχετισμοί που παρατηρήθηκαν περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, υποδηλώνουν την ανάγκη καλύτερης συνειδητοποίησης από τους γονείς σχετικά με το πού τα παιδιά τους επενδύουν τις περιορισμένες ελεύθερες ώρες τους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την μετέπειτα πορεία τους".

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑP) έχει ξεκάθαρη θέση για την ώρα που τα μικρά παιδιά ξοδεύουν μπροστά σε οποιαδήποτε μορφή οθόνης: Για την ηλικία των 2-5, συνιστά το όριο της μιας ώρας την ημέρα με την προειδοποίηση ότι οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν μαζί τους για να τους εξηγούν τι βλέπουν. Οι εδικοί θεωρούν ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 μηνών δεν πρέπει να έχουν έκθεση σε οθόνες, με εξαίρεση τα video chats μέσω των ψηφιακών συσκευών. Επισημαίνουν τη σημασία του να δίνεται προτεραιότητα από τους γονείς στο δημιουργικό, χωρίς συσκευές παιχνίδι με τα παιδιά τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Preventive Medicine.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: sciencedaily.com/

Όροι: 
Κατηγοριες: