Σχετικα Αφιερωματα

Υγιής εγκυμοσύνη: δύο συμπληρώματα μπορεί να αποτρέψουν τις αλλεργίες και τις δερματοπάθειες των μωρών

Η πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών και ορισμένων δερματικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από 1.5 εκατομμύρια μητέρες.

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Ερευνητές από το Imperial College London εξέτασαν τα αποτελέσματα πολλών μελετών για να κατανοήσουν καλύτερα πώς η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού. Η ανάλυση περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα διατροφικών πρακτικών, αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα είχε σχέση με το ιχθυέλαιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση PLOS Medicine, το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει τις ευαισθησίες στα τρόφιμα.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που έπαιρναν συμπληρώματα ιχθυελαίου ξεκινώντας από την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης περίπου και συνεχίζοντας τους πρώτους μήνες του θηλασμού, μείωσαν τον κίνδυνο του παιδιού τους να αναπτύξει μια αλλεργία στα αυγά στα πρώτα χρόνια της ζωής του.  Η συγκεκριμένη είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους αλλεργιών που ταλαιπωρεί περίπου το 30% των παιδιών.

Η έρευνα βρήκε επίσης κάποια στοιχεία για τα προβιοτικά. Οι έγκυες γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα που περιέχουν Lactobacillus rhamnosus μπορούν, σύμφωνα με τα δεδομένα, να προστατέψουν τα μωρά τους από το έκζεμα, μια κοινή διαταραχή που προκαλεί φαγούρα και φλεγμονή στο δέρμα. Ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 22% στα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν αυτά τα προβιοτικά. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός των προβιοτικών που ευθύνονται για τον μειωμένο κίνδυνο παραμένει ασαφής, σημειώνουν οι συγγραφείς στη δημοσίευσή τους. Και δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η λήψη των συμπληρωμάτων προκάλεσε άμεσα τη μειωμένη αντίδραση, είτε πρόκειται για ιχθυέλαιο είτε για προβιοτικά.

"Οι τροφικές αλλεργίες και το έκζεμα στα παιδιά είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο δρ. Robert Boyle, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής παιδιατρικής αλλεργίας στο Imperial College London. "Αν και υπήρξε μια υπόθεση ότι οι τροφές που καταναλώνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο του μωρού να αναπτύξει αλλεργίες ή έκζεμα, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ποτέ τόσο ολοκληρωμένη ανάλυση των δεδομένων". Οι ερευνητές εξέτασαν και άλλες διατροφικές εκθέσεις, όπως τα πρεβιοτικά συμπληρώματα, τη λήψη βιταμινών και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μεταξύ των μητέρων, αλλά διαπίστωσαν ότι κανένα από αυτά δεν επηρέασε τον κίνδυνο αλλεργιών ή αυτοάνοσων ασθενειών.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου συχνά διαφημίζονται για τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς, αλλά δεν υπάρχουν εκτεταμένα αποδεικτικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο τα ιχθυέλαια και τα προβιοτικά επηρεάζουν τον κίνδυνο αλλεργίας και εκζέματος, διευκρίνισαν οι ερευνητές.  "Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι ενώ η διατροφή των παιδιών μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω μηχανισμών που σχετίζονται με τα αλλεργιογόνα, η μητρική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα", κατέληξαν. Όπως και με άλλα διατροφικά συμπληρώματα, οι έγκυες μητέρες που σκέφτονται να πάρουν ιχθυέλαιο ή προβιοτικά συμπληρώματα θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: