Υγεία & Fitness: Ποιος ξοδεύει τα περισσότερα στην Ευρώπη;

Ενώ οι Ιταλοί έρχονται 1οι σε σειρά στην Ευρώπη μεταξύ των χωρών που ξοδεύουν τα περισσότερα στο fitness, οι Έλληνες έρχονται 12η σε σειρά.

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

"Δεν μπορείς να βάλεις ταμπελάκι τιμής στην καλή υγεία" – ή μήπως μπορείς; Oι άνθρωποι της Myprotein, ρωτήσαν 16,000 συμμετέχοντες από 15 χώρες της Ευρώπης, πόσα ξοδεύουν κάθε μήνα σε ροφήματα πρωτεΐνης, personal trainers, συνδρομές γυμναστηρίου, διατροφές και πολλά άλλα!

Ο μέσος Έλληνας ξοδεύει €152 κάθε μήνα στην διατήρηση της υγείας και του fitness, δηλαδή €1,824 κατά μέσο όρο ετησίως!

Η Ελλάδα παρουσίασε μία από τις μεγαλύτερες ανομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να ξοδεύουν €45 κατά μέσο όρο κάθε μήνα.

Οι άνδρες τείνουν να καταναλώνουν 55% περισσότερο από τις γυναίκες σε ροφήματα πρωτεΐνης.

Για τα πλήρη ευρήματά μας – δείτε το infographic και την παρακάτω ανάλυση.

health spending infographic

Ποιες χώρες ξοδεύουν τα περισσότερα και ποιες τα λιγότερα στην Ευρώπη;

Ο πίνακας δείχνει την μέση ετήσια δαπάνη των συμμετεχόντων στις κατηγορίες της υγείας και του Fitness στις οποίες και διεξήχθη η έρευνά μας. Σημειώστε ότι τα «συμπληρώματα» δείχνουν τη συνολική δαπάνη σε ροφήματα πρωτεΐνης, τρόφιμα υψηλής πρωτεΐνης και σνακ, βιολογικά συμπληρώματα, συμπληρώματα vegan, βιταμίνες και μέταλλα και συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Οι Ιταλοί βρίσκονται στην κορυφή ως η χώρα που ξοδεύει περισσότερη στην Ευρώπη, με €2531 κάθε χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε €6.5 κάθε ημέρα για να μείνεις fit και υγιής, αλλά μαζεύονται όλα μαζί όταν υπάρχει €700 δαπάνη σε συνδρομές γυμναστηρίου και €1061 σε συμπληρώματα υγείας κάθε χρόνο.

Το αστρονομικό κόστος μιας συνδρομής γυμναστηρίου ή health club στην Ιταλία αντιστοιχεί σε έξοδα της τάξεως του 65% περισσότερο από τον μέσο όρο της Αγγλίας και 80% περισσότερο από τον μέσο όρο προϋπολογισμού στην Πορτογαλία. Ενώ το 27.2 δισεκατομμύριων Euro fitness club market στην Ευρώπη είναι σε ανάπτυξη με τις συνδρομές να αυξήθηκαν κατά 3.5% αυτή τη χρονιά, η παρουσία οικονομικών γυμναστηρίων είναι πιο εμφανής στην Αγγλία και στην Πορτογαλία, όπου τα κόστη μένουν κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης, δηλαδή €433 ετησίως.

Το ανωτέρω διάγραμμα δείχνει την μέση ετήσια δαπάνη στις κατηγορίες της υγείας & fitness πάνω στις οποίες διεξήχθη η έρευνα μας. Σημειώστε ότι τα «συμπληρώματα» δείχνουν τη συνολική δαπάνη σε ροφήματα πρωτεΐνης, τρόφιμα υψηλής πρωτεΐνης και σνακ, βιολογικά συμπληρώματα, συμπληρώματα vegan, βιταμίνες και μέταλλα και συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Ωστόσο, η Ιταλία δεν ξοδεύει τα περισσότερα γενικότερα, αφού «νικήθηκε» από την Γαλλία, η οποία ξοδεύει €1090 κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Αυτό είναι €29 περισσότερο από ότι η Ιταλία (€1061 ετησίως) και €215 πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.,

Αλλά τι πραγματικά δαπανούμε σε επίπεδο συμπληρωμάτων;

Το ανωτέρω διάγραμμα δείχνει την μέση ετήσια δαπάνη στις κατηγορίες που αποτελούν τη συνολική δαπάνη των συμπληρωμάτων για κάθε χώρα που πήρε μέρος στην έρευνα.

Σε μια παγκόσμια αγορά που αναμένεται να φτάσει τα £35 billion by 2021, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια σημαντική μερίδα της μέσης δαπάνης της Ευρώπης σε επίπεδο υγείας και Fitness – αντιστοιχώντας στο 45% του συνολικού προϋπολογισμού για υγεία και fitness (€973 κάθε χρόνο και €2.4 κατά μέσο όρο κάθε ημέρα). Αυτή η δαπάνη εξαπλώνεται σε ένα εύρος κατηγοριών, με τα ροφήματα πρωτεΐνης (€302 ετησίως κατά μέσο όρο), τα σνακ υψηλής πρωτεΐνης (€166) και τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων (€186) να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς κατηφορίες.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για την διατροφολόγο της Myprotein, Jennifer Blow, η οποία προσθέτει:

Τα συμπληρώματα έχουν γίνει ένα βασικό κομμάτι των ντουλαπιών σε πολλά νοικοκυριά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν πόσο βολικά είναι για τη διατήρηση μιας πιο υγιεινής διατροφής. Η σκόνη πρωτεΐνης, για παράδειγμα, είναι τόσο ευέλικτη στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να την ενσωματώσετε στις αγαπημένες σας συνταγές υψηλής πρωτεΐνης και πολλές εταιρείες προσφέρουν διάφορες μορφές κατάλληλες για vegan ή «χωρίς λακτόζη, γλουτένη» και έτσι όλοι μπορούν να τρώνε υγιεινά στις μέρες μας. Πόσα δαπανούν οι Έλληνες; Οι ελληνίδες τείνουν να καταναλώνουν 89.1% περισσότερο από τους άνδρες σε πλάνα διατροφής. Επίσης, οι ελληνίδες ξοδεύουν περίπου 3 φορές περισσότερα χρήματα σε προϊόντα vegan σε σχέση με τους άνδρες.

Οι άνδρες ξοδεύουν 31.55% περισσότερο από τις γυναίκες σε ροφήματα πρωτεΐνης (32.43 ευρώ vs. 24.65 ευρώ ανά μήνα) ενώ οι γυναίκες ξοδεύουν 31% περισσότερ από τους άνδρες για υγεία και fitness (190.09 ευρώ vs. 145.06 ευρώ ανά μήνα).

Το μεγαλύτερο έξοδο τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες είναι η συνδρομή γυμναστηρίου.

*Τυχόν μικρές διαφορές στους αριθμούς οφείλονται στην μετατροπή του νομίσματος.

Το άρθρο έγραψε ο Βασίλης Σκωλίκης

Photo by Alora Griffiths on Unsplash

Όροι: 
Κατηγοριες: