Επιλέξτε το σνακ που θα φάτε μετά την προπόνηση προτού ξεκινήσετε να γυμνάζεστε

Από ό,τι φαίνεται, έχει μεγάλη διαφορά εάν επιλέγετε το σνακ που θα απολαύσετε πριν αρχίσετε την προπόνηση ή περιμένετε να το διαλέξετε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των ασκήσεών σας.

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

Η επιλογή ενός σνακ μετά από μια προπόνηση είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ μέχρι τώρα όσον αφορά το τι θα πρέπει να είναι αυτό, αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Nebraska-Lincoln αποφάσισε να διερευνήσει μια άλλη πτυχή, το πότε ακριβώς θα πρέπει να αποφασίζουμε για την επιλογή μας αυτή. Πράγματι, ο χρόνος της απόφασης θα μπορούσε να επηρεάσει την ίδια την απόφαση. Οι ερευνητές Karsten Koehler και Christopher Gustafson έκαναν ένα απλό πείραμα για να το δείξουν.

Δύο ομάδες συμμετεχόντων μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα μήλο, ένα σοκολατένιο brownie ή σε κανένα σνακ μετά την προπόνηση. Ποια είναι η διαφορά στην έρευνα αυτή; Η μία ομάδα κλήθηκε να αποφασίσει πριν από την προπόνηση, ενώ η άλλη έπρεπε να το κάνει μετά το πέρας της γυμναστικής. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nutrients.

Το μήλο επιλέχτηκε από το 74% των ερωτηθέντων πριν από την προπόνηση σε σύγκριση με το 55% των ερωτηθέντων μετά την προπόνηση. Και ενώ το 14% της ομάδας πριν από την άσκηση επέλεξε ένα brownie για μετά, περίπου το 20% της ομάδας που πήρε την απόφασή της μετά την προπόνηση αποφάσισε τελικά να υποκύψει. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν λιγότερο υγιεινά σνακ, αν είχαν όρεξη για φαγητό και αν θεώρησαν ότι άξιζαν κάποιου είδους ανταμοιβή. "Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, τότε θα έλεγα ότι τα συμπεράσματά μας υποστηρίζουν ότι καλύτερα να κάνετε την επιλογή όχι όταν είστε πεινασμένοι μετά την προπόνηση σας, αλλά αντίθετα πριν πάτε στο γυμναστήριο", δήλωσε ο Koehler ο οποίος είναι βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Επιστημών Υγείας. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο καθυστερεί η απόφαση, τόσο πιο πιθανό είναι να υποκύψουμε σε κάτι λιγότερο θρεπτικό.

Διαβάστε: 
Τι τρώνε οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων;

Παράλληλα, τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα ενισχύουν επίσης δύο ανταγωνιστικές επιδράσεις που έχει η άσκηση σε αυτό που τρώμε. Η μια είναι το πολύ γνωστό φαινόμενο του φαγητού ως ανταμοιβή, καταλήγοντας να τρώμε περισσότερο από ότι θα κάναμε σε διαφορετική περίπτωση, ή επιλέγοντας λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα (έτρεξα για 20 λεπτά άρα αξίζω μια σοκολάτα). Η άλλη επίδραση είναι η ανορεξία που προκαλείται σε ορισμένους από την άσκηση, το να αισθάνονται δηλαδή λιγότερο πεινασμένοι μετά από μια προπόνηση λόγω της καταστολής των ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη έφαγαν το brownie όταν επέλεξαν το σνακ μετά την άσκηση και γιατί ο αριθμός των συμμετεχόντων που δεν επέλεξαν κανένα σνακ αυξήθηκε επίσης.

Ένας περιορισμός αυτής της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές δεν εμβάθυναν στις επιπτώσεις του φύλου κατά την επιλογή του σνακ μετά την προπόνηση. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να τρώνε υγιεινότερα από τους άνδρες. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουν να έχουν λίγο περισσότερο αυτοέλεγχο. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν την πείνα των συμμετεχόντων πριν από τις προπονήσεις τους. Οι μελλοντικές μελέτες σε αυτό το θέμα θα πρέπει να αναλύσουν και τα επίπεδα πείνας των συμμετεχόντων πριν από την άσκηση. Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πίνουμε σίγουρα αρκετό νερό και να τρώμε κάτι υγιεινό μέσα σε 30 λεπτά μετά από μια προπόνηση, εξασφαλίζοντας ότι το σώμα μας παίρνει πάλι δυνάμεις και ανακάμπτει. Παρόλο που δεν είναι κακό να το παραλείπουμε πού και που, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις προπονήσεις αλλά και τη γενικότερη υγεία μας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: news.unl.edu/

Όροι: 
Κατηγοριες: