Τι τρώνε οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων;

Όταν είστε αθλητής παγκόσμιας κλάσης, δηλαδή ένας αθλητής της Ολυμπιάδας, το να διατηρείτε το σώμα σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Είτε κατεβαίνετε πλαγιές με το σκι, τρέχετε χιλιόμετρα, κολυμπάτε στην πισίνα, σηκώνετε βάρη ή κάνετε ρυθμική γυμναστική στο mat, η διαχείριση των διατροφικών σας αναγκών γίνεται εξίσου σημαντική με την εκπαίδευση για μια αθλητική επίδοση που αξίζει ένα μετάλλιο.

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Για να μπορέσουν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές δεν εκπαιδεύουν μόνο το σώμα τους και το μυαλό τους ώστε να φθάσει την τελειότητα, αλλά πρέπει να εστιάσουν και στη διατροφή τους. Ξέρουν ότι αυτό που τρώνε μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμη και στο δέκατο του δευτερολέπτου και να τους χαρίσει το χρυσό. Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί αθλητές έχουν τις ίδιες βασικές διατροφικές ανάγκες με τους υπόλοιπους ανθρώπους, απλά πρέπει να τρώνε περισσότερο από το μέσο όρο. Η μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας ισοδυναμεί με την ανάγκη μεγαλύτερης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι αλήθεια. Οι διατροφικές απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με το είδος του αθλήματος. Όσοι διατηρούν ή δημιουργούν μυς χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη, ενώ οι υδατάνθρακες είναι εξαιρετικές πηγές στιγμιαίας ενέργειας. Η λήψη αρκετών θερμίδων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους υψηλού επιπέδου αθλητές. Καθώς εξασκούνται συνεχώς, έχουν ανάγκη πολλών σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι γλυκές ατασθαλίες επιτρέπονται αυστηρά με μέτρο.

Τι τρώνε πραγματικά όμως αυτοί οι απίστευτοι αθλητές; Είναι το καθημερινό μενού τους τόσο συγκλονιστικό όσο φανταζόμαστε;

Ναι, καταναλώνουν πολλές θερμίδες

Ενώ πιθανότατα δεν θα βρείτε και πολλούς αθλητές να χρειάζονται πολλές χιλιάδες θερμίδες κάθε μέρα, θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι έχουν τα κατάλληλα αποθέματα για να υποστηρίξουν τον οργανισμό τους στις εξαντλητικές προπονήσεις και τα αγωνίσματα. Επειδή το επίπεδο δραστηριότητάς τους είναι σημαντικά υψηλότερο από ένα μέσο άτομο, πρέπει να τρώνε όχι μόνο πολύ περισσότερο, αλλά και πολύ ποιοτικές τροφές. Προσπαθούν να επιτύχουν μια σωστή ισορροπία υγιεινών λιπών, άπαχων πρωτεϊνών, πολύπλοκων υδατανθράκων και φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Οι αθλητές που εκτελούν αθλήματα, όπως η γυμναστική ή η συγχρονισμένη κολύμβηση, παίρνουν περίπου 2.000-2.500 θερμίδες ημερησίως. Οι αθλητές των ομαδικών αθλημάτων τρώνε πάνω από 4.500, ενώ οι αθλητές αντοχής, όπως οι κολυμβητές ή οι ποδηλάτες, μπορούν να φάνε μέχρι και 8.000 θερμίδες την ημέρα. Εξειδικευμένοι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι φροντίζουν και επεξεργάζονται τις δίαιτες σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός και αναφέρουν ότι οι αθλητές μέσης έντασης θα πρέπει να καταναλώνουν 35 έως 40 θερμίδες ανά κιλό του σωματικού τους βάρους κάθε μέρα για να υποστηρίξουν την προπόνησή τους.

Παίρνουν ένα μεγάλο πρωινό κάθε μέρα

Γνωρίζουμε ήδη ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Οι Ολυμπιονίκες καταναλώνουν το πρώτο γεύμα τους περίπου 30 λεπτά αφότου ξυπνήσουν. Ο οργανισμός μας ευαισθητοποιείται στην ινσουλίνη μετά από το πρωινό. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη αναφέρεται στο πόσο καλά το σώμα ανταποκρίνεται στην ορμόνη αυτή. Όταν καταναλώνουμε τις περισσότερες από τις θερμίδες νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η συνολική θερμιδική πρόσληψη καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας μειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τους Ολυμπιονίκες που συνηθίζουν να καταναλώνουν για πρωινό μια ομελέτα με λαχανικά και κομμάτια κοτόπουλου ή την μπριζόλα που περίσσεψε από την προηγούμενη νύχτα πριν, μαζί με φρέσκα μούρα και κομμάτια μπανάνας. Επειδή το σάκχαρο του αίματος είναι αρκετά χαμηλό όταν ξυπνάμε το πρωί, χρειάζεται μια ισχυρή δόση ενέργειας για να «ξυπνήσει» το σώμα, ειδικά όταν πρέπει να ανταπεξέλθει σε μια έντονη προπόνηση.

Καταναλώνουν πολύ πρωτεΐνη

Προφανώς, αυτοί οι αθλητές χρειάζονται μια μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών για να διατηρήσουν, να επιδιορθώσουν και να αναπτύξουν τη μυϊκή μάζα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους. Η πρωτεΐνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Γι 'αυτό τα φιλέτα σολομού ή κοτόπουλου στη σχάρα αλλά και τα αυγά και το γιαούρτι κυριαρχούν στη διατροφή τους. Περίπου το 30% της διατροφής ενός επαγγελματία αθλητή θα πρέπει να αποτελείται από άπαχες πρωτεΐνες.

Χρειάζονται πολλά σνακ

Πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συχνά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή είναι συνεχώς μέσα και έξω για προπονήσεις, αν δεν έχουν τα σωστά σνακ μαζί τους, μπορεί να καταλήξουν πραγματικά πεινασμένοι στο σπίτι το βράδι και να φάνε λάθος τροφές. Φρέσκα, υγιεινά σνακ όπως είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες αλλά και άλλα φρούτα καθώς και το φυστικοβούτυρο είναι κάποιες από τις συνήθεις επιλογές τους.

Πίνουν πολύ νερό

Η σωστή ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική για τη δίαιτα ενός αθλητή όπως και η τροφή. Η κατανάλωση νερού και μάλιστα φιλτραρισμένου, όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο στην προπόνησή τους, ενυδατώνει τον οργανισμό τους και τους βοηθά να έχουν περισσότερη ενέργεια και να γυμναστούν πιο σκληρά.

Καταναλώνουν και υδατάνθρακες

Οι κολυμβητές, οι κωπηλάτες, οι ποδοσφαιριστές και οι παίκτες μπάσκετ είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο τους υδατάνθρακες λόγω της φύσης του αθλήματός τους και της συχνά εξαντλητικής τους προπόνησης. Υπάρχουν πολλές διαφορές στην πρόσληψη υδατανθράκων και θερμίδων μεταξύ των γυναικών και των ανδρών αθλητών. Είναι πολύ απίθανο να βρείτε μια αθλήτρια των Ολυμπιακών να καταναλώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού επειδή το σώμα της απλά δεν χρειάζεται τόσους πολλούς υδατάνθρακες για να λειτουργεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος μια εξουθενωτικής μέρας δεν καταναλώνει υγιεινότερες μορφές τους, όπως μια γερή μερίδα ζυμαρικών ολικής άλεσης και ένα κομμάτι σπιτικό κέικ με τζίντζερ. Όλα είναι θέμα ισορροπίας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: