Σχετικα Αφιερωματα

Ας προτιμήσουμε τα βιολογικά μήλα

Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι από τις σημαντικότερες στην χώρα μας αλλά ταυτόχρονα και η περισσότερο απειλούμενη από ασθένειες. 

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Η πλειονότης των δένδρων μιας ποικιλίας προέρχεται από ένα και μοναδικό δένδρο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ξεχωριστή γεύση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αμυντικοί μηχανισμοί να έχουν εξασθενήσει, και οι καρποί να απειλούνται συνεχώς από μια πλειάδα εξωτερικών εχθρών που απειλούν την σοδειά με καταστροφή. Η καρπόκαψα, η ρόδινη αφίδα, η νάρκη, ο ανθονόμος, η σέζια, ο κόσσος, η ζεύζερα, ο υπονομευτής, ο φυλλορύκτης, η βαμβακάδα, είναι μερικά από τα έντομα που προσβάλλουν την μηλιά, ενώ το φουζικλάδιο, το ωίδιο, τα βακτηριακό κάψιμο, είναι μερικές από τις ασθένειες που μπορούν να την καταστρέψουν. Με τόσες πολλές απειλές είναι λογικό η μηλιά να αποτελεί το περισσότερο ψεκασμένο και ποτισμένο με ζιζανιοκτόνα δένδρο.

Παρ’ όλο που οι βιομηχανίες χημικών ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, είναι σοφό, και για λόγους προφύλαξης, να περιορίζει κανείς την έκθεσή του σε τόσο βαριά ψεκασμένα φρούτα. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι έρευνες που συνδέουν τα χημικά αυτά προϊόντα με διάφορες μορφές καρκίνου, και με την νόσο του Parkinson, ενώ παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μεταβολικών ασθενειών στους εργάτες των αγροκτημάτων. 

Είναι λοιπόν καλό να στραφούμε στην κατανάλωση βιολογικών μήλων, όπου η παρέμβαση και προστασία επιτυγχάνονται με φυσικά προϊόντα που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Η διαφορά τιμής ανά μονάδα βάρους δεν καθιστά την επιλογή απαγορευτική ενώ ταυτόχρονα θα κάνετε ένα μεγάλο καλό σε σας και στην οικογένειά σας. Αν παρ’ όλα αυτά, για διάφορους λόγους, αδυνατείτε να προμηθευτείτε βιολογικά μήλα, φροντίστε να πλύνετε τα συμβατικά πολύ καλά, και να τα ξεφλουδίζετε εντελώς πριν τα καταναλώσετε.

Όροι: 
Κατηγοριες: