Σχετικα Αφιερωματα

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά;

Έχετε βρεθεί αρκετά συχνά στον διάδρομο με τα φρούτα και τα λαχανικά στο supermarket, και τα βιολογικά μήλα σας φαίνονται δελεαστικά. Σας αρέσει η ιδέα να τα αγοράσετε αλλά σκέφτεστε ότι κοστίζουν λίγο παραπάνω από τα διπλανά που είναι συμβατικά. Τι κάνετε; Ενδίδετε; Ή αναρωτιέστε τι παραπάνω σας προσφέρουν τα βιολογικά και αν τελικά αξίζει το κόστος;

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων ερευνών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο British Journal of Nutrition, δίνουν αποδείξεις για την θεωρία που υποστηρίζει ότι η βιολογική παραγωγή ενισχύει τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές.

Η ανάλυση δεδομένων που προέρχονταν από περισσότερες από 300 μελέτες, έδειξε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες, από τα μπρόκολα και τα καρότα μέχρι τα μήλα και τα μύρτιλα, παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων συστατικών. Για παράδειγμα στις βιολογικές καλλιέργειες βρέθηκαν 50% περισσότερες ανθοκυανίνες και φλαβονόλες σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Οι ανθοκυανίνες είναι τα συστατικά που δίνουν στα φρούτα και στα λαχανικά αυτές τις κόκκινες, μωβ, και μπλε αποχρώσεις. Η κατανάλωση αυτών των ουσιών συνδέεται με πολλά οφέλη για τον οργανισμό , συμπεριλαμβανομένων και των αντιφλεγμονωδών δράσεων. Οι φλαβονόλες που βρίσκονται ευρέως στα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν αποδειχθεί σωτήριες για τα κύτταρα και την άμυνα του οργανισμού.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την μεγάλη περιεκτικότητα των βιολογικών προϊόντων σε αυτές τις ουσίες, στο… στρες. Το βιολογικά φυτά είναι εκτεθειμένα σε υψηλότερα επίπεδα στρες, για παράδειγμα λόγω των επιθέσεων των εντόμων, και ως εκ τούτου αναπτύσσουν αυτές τις ουσίες για να αντιμετωπίσουν το στρες. Αυτές οι ουσίες όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για εμάς.

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών καλλιεργειών είναι το επίπεδο πρόσληψης αζώτου. Στις συμβατικές καλλιέργειες τα φυτά παίρνουν σταθερά πολύ άζωτο μέσω των συνθετικών λιπασμάτων. Στις βιολογικές καλλιέργειες βασιζόμαστε στην εναλλαγή της καλλιέργειας και έτσι το άζωτο είναι λιγότερο. Σαν αποτέλεσμα αυτού, τα βιολογικά φυτά μεγαλώνουν πιο αργά και έτσι παράγουν περισσότερο από αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν δευτερεύοντες φυτικούς μεταβολίτες. Αυτές οι ουσίες είναι πολύ ωφέλιμες όταν τις τρώμε.

Παράλληλα οι μελέτες έδειξαν ότι παρ’ όλο που τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δεν είναι σταθερά πιο πλούσια σε βιταμίνες. Παραμένει λοιπόν ακόμη μεγάλος σκεπτικισμός για την πραγματική διαφορά μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων, όσον αφορά την συνολική θρεπτική τους αξία.

Αυτό στο οποίο βέβαια επιμένουν όλοι οι επιστήμονες είναι ότι είναι απαραίτητο να βάλουμε όλοι στην διατροφή μας φρούτα και λαχανικά, είτε αυτά είναι βιολογικά είτε συμβατικά.

Όροι: