Η σχέση μεταξύ του κυκλοφοριακού θορύβου και της αύξησης του σωματικού βάρους

Μήπως θα έπρεπε να μετράμε τα ντεσιμπέλ όπως μετράμε τις θερμίδες; Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ο δυναμικός ρυθμός της σύγχρονης ζωής μας κάνει να αρρωσταίνουμε και ότι ίσως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε μια «δίαιτα θορύβου».

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019

Παχαίνουμε ακόμα και από τον κυκλοφοριακό θόρυβο; Έτσι φαίνεται. Καθώς τα αστικά κέντρα μεγαλώνουν και οι αγροτικές περιοχές συρρικνώνονται, η ηχορύπανση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Η κυκλοφορία και ο θόρυβος που συνδέεται με τα μεταφορικά μέσα είναι μερικές φορές υπεύθυνοι για τις διαταραχές του ύπνου, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στον καρδιαγγειακό κίνδυνο και σε πολλά άλλα πιθανά προβλήματα υγείας. Από την κώφωση στο stress, από το άγχος στην παχυσαρκία, η ηχητική ρύπανση φαίνεται να είναι η ρίζα τόσο πολλών κακών.

Eρευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) στην Ισπανία ανέλυσαν τα δεδομένα από 3.796 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο από την οδική κυκλοφορία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη έκθεση σε ηχητική ρύπανση μεταβάλλει τα επίπεδα των ορμονών, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, απορυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και μεταβάλλει την όρεξη. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε υψηλότερο ΔΜΣ, σε παραπάνω από το κανονικό σωματικό βάρος και σε παχυσαρκία. Η μελέτη του ISGlobal δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International και η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αντικειμενικά μέτρα για την κατάρτιση των δεδομένων, όπως το βάρος, το ύψος, το δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια μέσης και το κοιλιακό λίπος. Τα στοιχεία αυτά αναλύθηκαν με εκτιμήσεις της έκθεσης για τον οδικό θόρυβο.

Διαβάστε επίσης: Είστε νυχτερινός τύπος; υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία σας

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα οδικής ρύπανσης από το οδικό δίκτυο είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκοι. Η αύξηση του θορύβου κατά 10 decibel (dB) σε σχέση με την αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας ήταν 17% μεγαλύτερη. Η αύξηση του κινδύνου φαίνεται να ισχύει μόνο για το θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα μαζί με την ηχορύπανση από τα αεροπλάνα και τα τραίνα και δεν διαπίστωσαν σημαντική αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας. Η ηχορύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία με πολλούς τρόπους και αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει απλώς ένα άλλο τρόπο που αυτό το επίμονο πρόβλημα γίνεται ένα επικίνδυνο ζήτημα.

Διαβάστε και αυτό: Πώς το άγχος της ημέρας μετατρέπεται σε βραδινό τσιμπολόγημα

Αν και αυτή μπορεί να είναι η πιο πρόσφατη, δεν είναι σίγουρα η πρώτη ερευνητική μελέτη που δείχνει τους κινδύνους της ηχορύπανσης. Το 2007, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) είχε εκτιμήσει πόσα άτομα πάσχουν από απώλεια ακοής εξαιτίας του προβλήματος αυτού. Μια δεκαετία αργότερα, το 2017, μια εταιρία ψηφιακής ακουστικής εφαρμογής και ο WHO ανέλυσαν την ηχορύπανση σε 50 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια άλλη έκθεση του WHO το 2011 κατατάσσει τη διαταραχή του ύπνου και το άγχος ως κύριες συνιστώσες της επιβάρυνσης της υγείας λόγω του θορύβου. Άλλες επιπτώσεις περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μελέτες σε παιδιά που εκτίθενται σε περιβαλλοντικό θόρυβο έχουν δείξει σταθερά αρνητικά αποτελέσματα στις γνωστικές επιδόσεις και όσα από αυτά εκτίθενται σε χρόνιο περιβαλλοντικό θόρυβο, έχουν φτωχότερη ακοή και χειρότερη αντίληψη λόγου.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: