Η Ιταλία απαγορεύει στα supermarkets να πετούν τα απούλητα τρόφιμα

Η Ιταλία θα ψηφίσει νόμο που θα υποχρεώνει τα supermarkets δίνουν τα απούλητα τρόφιμα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Θα γίνει έτσι η δεύτερη Ευρωπαϊκή χώρα που ψηφίζει τέτοιο νόμο, μετά την Γαλλία που από τον περασμένο Φεβρουάριο απαγορεύει στα supermarkets να πετάνε τα απούλητα τρόφιμα. Η απαγόρευση έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από την δικομματική κυβέρνηση και θεωρείται ότι θα περάσει από την βουλή πριν την τελική ψήφιση από την Γερουσία.

Αντίθετα με την Γαλλία που βάζει πρόστιμα στα supermarkets που αποδεικνύεται ότι πετάνε τρόφιμα, η Ιταλία θέλει να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να δωρίσουν τα τρόφιμα και να διαχειριστούν το πρόβλημα σκουπιδιών της χώρας που φτάνει το ύψος των 12 δις ευρώ.

Προς το παρόν τα ιταλικά bars, εστιατόρια και supermarkets που θέλουν να δωρίσουν τρόφιμα πρέπει να δηλώσουν τις δωρεές προκαταβολικά. Ο καινούριος νόμος θα προσφέρει μειώσεις στον φόρο σκουπιδιών, οι οποίες θα ποικίλλουν ανάλογα με τον πλήθος των επιχειρήσεων που κάνουν δωρεές.

Επιπρόσθετα, 17 άρθρα του νόμου φροντίζουν να τροποποιήσουν τις διατάξεις ασφαλείας ώστε να επιτρέπουν τις δωρεές ακόμη και αφού περάσει η ημερομηνία στην σήμανση ‘Ανάλωση κατά προτίμηση πριν’.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας δήλωσε ‘Κάνουμε προτιμότερες τις δωρεές από το πέταμα στα σκουπίδια. Σήμερα ανακτούμε 550 τόνους τροφίμων κάθε χρόνο και θέλουμε να το φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο μέσα στο 2016’.

Ο αγώνας για την περικοπή της σπατάλης τροφίμων κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Γάλος πολιτικός που προσπαθεί να περάσει πανευρωπαϊκή οδηγία για να αναγκάσει τα supermarkets να δωρίζουν τα απούλητα τρόφιμα, δήλωσε ‘Το πρόβλημα είναι απλό – έχουμε τρόφιμα που πάνε για πέταμα, και φτωχούς ανθρώπους που πεινάνε’.

Η Δανία πρόσφατα λάνσαρε το πρώτο supermarket που πουλάει σε μειωμένες τιμές, τρόφιμα που του έχουν δωρίσει άλλα supermarkets, αντί να τα πετάξουν.

Πηγή : The Independent

Όροι: 
Κατηγοριες: