Μια ειδική δίαιτα θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή και να αποκαταστήσει το έντερο

Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι μιας φυτικής δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες φαίνεται να λειτουργούν ως θεραπεία για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) αναφέρεται σε χρόνιες παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή σε ορισμένα μέρη του εντέρου. Υπάρχουν δύο κύρια είδη της ασθένειας: η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής οδού από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Η ελκώδης κολίτιδα συνήθως περιορίζεται στον εντερικό βλεννογόνο.

Διαβάστε: 
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη συσσώρευση των διαφόρων υλικών στο έντερο​

Αν και η ακριβής αιτία της IBD είναι ακόμη άγνωστη, πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα ενός ελαττωματικού ανοσοποιητικού συστήματος που αντιδρά εσφαλμένα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα. Η γενετική προδιάθεση, οι παράγοντες που μεταβάλλουν την μικροβιακή προδιάθεση των εντέρων, ορισμένοι τύποι δίαιτας και το στρες είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου. Επειδή η αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου μπορεί να ποικίλει, από μια υποκείμενη γενετική προδιάθεση έως μια μικροβιακή λοίμωξη, η θεραπεία είναι δύσκολη. Αν και υπάρχουν διάφορα φάρμακα διαθέσιμα, είναι δύσκολο να αντιστραφεί η παθολογία της νόσου. Ως εκ τούτου, οι σχετικές έρευνες είναι συνεχείς και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν πολύ διαφορετικά εντερικά μικροβιώματα σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που προκαλούν αυτές τις προ-φλεγμονώδεις μεταβολές στον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου σχετίζονται με την ανάπτυξη της παθολογίας της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Παρόλο που οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν την επίδραση της διατροφής στη συγκεκριμένη ασθένεια, πολλές μελέτες σε ζώα έδειξαν οφέλη από την περιοδική νηστεία και από δίαιτες που μιμούνται τη νηστεία στη βελτίωση του χρόνου που ο ασθενής είναι καλύτερα.

Διαβάστε και αυτό: 
Φάτε φράουλες και βελτιώστε την υγεία των εντέρων

Νέα μελέτη έλεγξε την επίδραση της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διεξήγαγαν την έρευνά τους σε ποντίκια για να εξετάσουν τα οφέλη για την υγεία από περιοδικούς κύκλους δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε πρωτεΐνες που μιμείται τη νηστεία, στην αναστροφή της παθολογίας της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των επιδράσεων αυτής της δίαιτας στους δείκτες φλεγμονής σε ανθρώπους. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Cell Reports. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θειικό νάτριο δεξτράνης (DSS), μια ένωση που προκαλεί φλεγμονή του εντέρου, για να προκαλέσουν τα συμπτώματα και την παθολογία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε ποντικούς. Τα παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου στους ποντικούς περιλάμβαναν σύνδρομο διαπερατού εντέρου, παρουσία ανοσοκυττάρων στο έντερο, μικρότερο εντερικό μήκος και αίμα στα κόπρανα. Οι ερευνητές έβαλαν στη συνέχεια μία ομάδα ποντικών που πήρε DSS σε μια δίμηνη δίαιτα που μιμούνταν τη νηστεία, η οποία περιλάμβανε ανθρώπινη vegan τροφή. Η δεύτερη ομάδα ποντικών που πήρε DSS τράφηκε μόνο με νερό για 48 ώρες.

Πολλαπλοί κύκλοι διατροφής που μιμείται τη νηστεία ακολουθούμενοι από φυσιολογική δίαιτα έδειξαν μειωμένη φλεγμονή του εντέρου, αύξησαν τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων και την παρουσία των προστατευτικών μικροβίων στο έντερο όπως και το μήκος του εντέρου. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν τις ίδιες αλλαγές στα ποντίκια που έπιναν μόνο νερό. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά από τη δίαιτα νηστείας δρουν ως προ-βιοτικά και επιφέρουν αντιφλεγμονώδεις και μικροβιακές αλλαγές που συμβάλλουν στη μείωση της παθοφυσιολογίας της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι η νηστεία προετοιμάζει το σώμα για το στάδιο της βελτίωσης, ενώ η επανατροφοδότηση με μια φυσιολογική διατροφή παρέχει τα θρεπτικά συστατικά για την αποκατάσταση των κυττάρων και των ιστών.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τρεις κύκλους της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία σε 100 υγιείς ανθρώπους. Σε κάθε κύκλο, οι άνθρωποι έτρωγαν μια δίαιτα νηστείας για 5 ημέρες και στη συνέχεια επέστρεφαν στη κανονική διατροφή τους για περίπου 25 ημέρες. Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τη μελέτη με υψηλότερο επίπεδο συγκεκριμένου δείκτη φλεγμονής (C-Reactive Protein -CRP), είχαν χαμηλότερα λευκά αιμοσφαίρια μετά τη δίαιτα νηστείας. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η δίαιτα μπορεί να περιορίσει τη συνολική φλεγμονή στους ανθρώπους. "Είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς πιστά ένα πρόγραμμα νηστείας και μπορεί να είναι και επικίνδυνη", λέει ο Valter Longo, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, διευθυντής του Ινστιτούτου μακροβιότητας της Σχολής Γεροντολογίας USC Leonard Davis και καθηγητής βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences. "Γνωρίζαμε ότι η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία ήταν ασφαλέστερη και ευκολότερη από τη νηστεία μόνο με το νερό, αλλά η μεγάλη έκπληξη από αυτή τη μελέτη είναι ότι αν αντικαταστήσετε τη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία, η οποία περιλαμβάνει προβιοτικά συστατικά, με νερό δεν βλέπετε τα ίδια οφέλη. " Οι ερευνητές σχεδιάζουν μια κλινική δοκιμή για να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των διατροφικών κύκλων που μιμούνται τη νηστεία σε άτομα με IBD.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: