Φάτε φράουλες και βελτιώστε την υγεία των εντέρων

Ενώ τα οφέλη από τα πλούσια σε ίνες φρούτα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, νέα έρευνα δείχνει ότι οι φράουλες θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για ένα πιο ευτυχισμένο έντερο, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Οι φράουλες δεν είναι μόνο νόστιμες, πλούσιες σε βιταμίνες και με λίγες θερμίδες, αλλά μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στις φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα των οποίων τα συμπτώματα έχουν επιδεινωθεί από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και τη διατροφή. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας από αυτά τα κόκκινα μικρά φρούτα κάθε ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τις επιδράσεις της φλεγμονής του παχέος εντέρου, και να μειώσει συμπτώματα όπως π.χ. τη σοβαρή διάρροια και την κόπωση, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst εξέτασαν τρόπους αντιμετώπισης της κακής διατροφής και της έλλειψης άσκησης ώστε να προάγουν την υγεία του εντέρου. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην 256η Εθνική Συνάντηση & Έκθεση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη. «Ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες πολλών ανθρώπων σε αυτή τη χώρα - οι υψηλές δόσεις ζάχαρης, υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες - μπορούν να προωθήσουν τη φλεγμονή του εντέρου και να αυξήσουν τον κίνδυνο του ευερέθιστου εντέρου» δήλωσε ο Dr. Hang Xiao, ερευνητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Massachusetts Amherst και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι παθήσεις της IBD περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn, η οποία προσβάλλει τη γαστρεντερική οδό και την ελκώδη κολίτιδα, η οποία δημιουργεί φλεγμονές στο κόλον και το ορθό. Η IBD ​​έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, το 1,3% των ενηλίκων Αμερικανών έχουν διαγνωστεί με IBD. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο IBD.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι επικεντρώθηκαν στις φράουλες λόγω της ευρείας κατανάλωσής τους. Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που μελέτησαν καθαρές ενώσεις και εκχυλίσματα από φράουλες, οι ερευνητές του UMass Amherst εξέτασαν το ίδιο το φρούτο. "Όταν δοκιμάζουμε μόνο τις καθαρές ενώσεις και τα εκχυλίσματα, χάνουμε πολλά άλλα σημαντικά συστατικά των φρούτων, όπως είναι οι φυτικές ίνες καθώς και οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται δεσμευμένες στις ίνες, που δεν μπορούν να εξαχθούν με διαλύτες" σημείωσαν οι επιστήμονες. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ολόκληρα φρούτα.

Οι μελέτες έγιναν σε μια ομάδα υγιών ποντικιών που κατανάλωναν κανονική διατροφή και σε τρεις ομάδες ποντικών με ΙΒD που τρέφονταν είτε με κανονική διατροφή, είτε με ένα συμπληρωματικό 2,5% από σκόνη φράουλας ή με ένα 5% συμπληρωματικό. Οι ποσότητες αυτές ήταν αντίστοιχες με αυτό που ένας άνθρωπος μπορούσε εύλογα να καταναλώσει. Διαπίστωσαν ότι η διατροφική κατανάλωση ολόκληρων φραουλών σε δόση ισοδύναμη με τα τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού την ημέρα κατέστειλε σημαντικά την απώλεια σωματικού βάρους και την διάρροια στα ποντίκια με IBD. Επιπλέον, μειώθηκαν οι φλεγμονώδεις αποκρίσεις στον ιστό του παχέος εντέρου των ποντικών. Οι ερευνητές ανίχνευσαν επίσης μια μείωση της ανθυγιεινής σύνθεσης μικροβίων στα ποντίκια με IBD και ανακάλυψαν ότι οι φράουλες μπορεί να επηρεάσουν τις μη φυσιολογικές μεταβολικές οδούς αυτών των ποντικιών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή του κόλου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μελέτες στον άνθρωπο στο προσεχές μέλλον. Ο Xiao τόνισε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους θεράποντες γιατρούς τους πριν αλλάξουν τη δίαιτά τους και φυσικά να αποφεύγουν τις φράουλες σε περίπτωση που είναι αλλεργικοί σε αυτές.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: