Σοκολάτα και κόκκινο κρασί, ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ

Η φυτοχημική ουσία ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κόκκινο κρασί καθώς και στη μαύρη σοκολάτα φέρνει νέες ελπίδες στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ. Επιστημονικές έρευνες σε ασθενείς, δείχνουν ότι συμπυκνωμένες δόσεις της συγκεκριμένης ουσίας μπορούν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση εξάπλωσης της νόσου. 

Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα ευρύτερων μελετών προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο την κατανόηση και πρόληψη της νόσου. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Georgetown της Washington στην έγκυρη περιοδική επιθεώρηση Neurology, η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι το κλειδί της επιβράδυνσης της συσσώρευσης στον εγκέφαλο της βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που σχηματίζει γεροντικές πλάκες, δημιουργώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση που υποβάλλει τα κύτταρα σε οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος.  

Η νόσος αποτελεί μια προοδευτική, εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από απώλεια της μνήμης, σταδιακή χειροτέρευση της ομιλίας, χειροτέρευση της ικανότητας κρίσης, και περιορισμό των ικανοτήτων που χρειάζονται συντονισμό όρασης και χώρου. Αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.  

Η κλινική έρευνα που έγινε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, εξέτασε σε διάστημα ενός χρόνου 38 ασθενείς με ελαφριά έως μέτρια νόσο Alzheimer και ανακάλυψε ότι ένας συγκεκριμένος δείκτης ο οποίος παρουσιάζει μείωση με την εξέλιξη της νόσου, σταθεροποιήθηκε σε όσους έλαβαν ρεσβερατρόλη.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο.  Η μια ομάδα έπαιρνε σε μορφή χαπιού μια ποσότητα συμπυκνωμένης συνθετικής ρεσβερατρόλης ισοδύναμη με αυτήν που περιέχεται σε 1.000 μπουκάλι κόκκινο κρασί, ενώ στην άλλη ομάδα έδιναν placebo. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έπαιρναν τη συνθετική ρεσβερατρόλη  παρουσίασαν μια μείωση της τάξης του 50%  της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης όπως επίσης και μείωση του όγκου του εγκεφάλου που αποτελεί επίσης θετικό σημάδι για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ, καθώς η νόσος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και διόγκωση με άμεση επίδραση στους νευρώνες.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι όσοι πήραν ρεσβερατρόλη, παρουσίασαν μικρή βελτίωση της ικανότητάς τους να κάνουν κάποιες καθημερινές δραστηριότητες, όπως π.χ. να ντύνονται ή να πλένονται από μόνοι τους. Η ρεσβερατρόλη φαίνεται να επιδιορθώνει τους διάτρητους αιματοεγκεφαλικούς φραγμούς που επιτρέπουν να περνά αίμα από το σώμα στον εγκέφαλο, βοηθώντας τα κύτταρα να επιβιώσουν. Αυτή ακριβώς η επιδιόρθωση καθυστερεί την εξάπλωση της νόσου προστατεύοντας τους νευρώνες.

«Αυτά τα νέα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά καθώς αυξάνουν τις γνώσεις μας για τον τρόπο που η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να είναι κλινικά ωφέλιμη σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Scott Turner. «Ειδικά, επικεντρώνουν στον καίριο ρόλο της φλεγμονής στην συγκεκριμένη ασθένεια και της ισχυρής αντιφλεγμονώδους επίδρασης της ρεσβερατρόλης».

Η επιστημονική ομάδα τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης των κλινικών μελετών, διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι η ουσία από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει ολοκληρωμένη θεραπεία της νόσου. Αντίθετα ελπίζουν, όπως εξήγησε ο Dr.Turner, να συνδυάσουν την ρεσβερατρόλη με άλλες ουσίες που θα στοχοποιήσουν στον εγκέφαλο τις πρωτεΐνες που ευθύνονται για το Αλτσχάιμερ.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: