13 λόγοι για να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Τα οφέλη για την υγεία του κόκκινου κρασιού το κατέστησαν ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά τα τελευταία χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μερικά είδη καρκίνου , πρόληψη της άνοιας , την καταπολέμηση της διαδικασίας γήρανσης και τον έλεγχο της υπέρτασης, ενώ τις καλλυντικές του ιδιότητες τις έχουν εκμεταλλευτεί μεγάλοι καλλυντικοί οίκοι. Μια ημερήσια δόση μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για το σώμα μας. 

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Το κόκκινο κρασί αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, ειδικά τη ρεσβερατρόλη, η οποία αποτελεί μια σύνθετη ουσία με πολλαπλά οφέλη.

1. Προστατεύει από την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας:
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμποδίσει τις εκφυλίσεις του εγκεφάλου.

2.Προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα: 
Σύμφωνα με τα ευρήματα του περιοδικού Nature, το κόκκινο κρασί αναστέλλει τη σύνθεση της ενδοθηλίνης-1, μιας πρωτεΐνης υπεύθυνης, για την ανάπτυξη λιπών κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση. Ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε προκυανιδίνες, μία κατηγορία φαινολών, που παίζουν ρόλο στην οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

3.Αντι-φλεγμονώδεις και αντι-θρομβωτικές ιδιότητες: 
Η Αμερικανική Χημική Εταιρεία έχει βρει ότι οι φαινόλες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί εμποδίζουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, αντισταθμίζοντας έτσι τις θρομβώσεις που μπορούν να φράξουν την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων. 

4. Πρόληψη της άνοιας και της νόσου του Alzheimer
Η ρεσβερατρόλη στο κρασί παίζει επίσης ρόλο νευροπροστασίας.

5.Επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

6.Προλαμβάνει τον διαβήτη:
Το κρασί εμποδίζει τις επιπλοκές που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες κατά την έναρξη του σακχαρώδους διαβήτη. Αυτό επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

7. Προλαμβάνει την οστεοπόρωση: 
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο του κόκκινου κρασιού εξασφαλίζει αυξημένη οστική πυκνότητα και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως προστάτης της υγείας των οστών στις γυναίκες της εμμηνόπαυσης λόγω των φυτοοιστρογόνων που υπάρχουν σ' αυτήν. Το οιστρογόνο χρησιμοποιείται συνήθως στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις γυναίκες της εμμηνόπαυσης.

8.Προστατεύει από την υπέρταση: 
Ένα συστατικό κόκκινου κρασιού, το προνοϊκό, είναι αποτελεσματικό στην ελάφρυνση της υπέρτασης που οφείλεται σε συνθετάση με Νιτρικό Οξείδιο (ΝΟ).

9.Μειώνει τον κίνδυνο των πετρών στα νεφρά: 
Μελέτες που διεξήχθησαν από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δείχνουν μειωμένη εμφάνιση χολόλιθων μεταξύ των τακτικών ποτών μιας μέτριας σερβιρίσματος κρασιού κάθε μέρα, ενώ μειώνει επίσης τη συχνότητα εμφάνισης νεφρικών πετρών όταν καταναλώνεται με μέτρο.

10.Ανακουφίζει από αλλεργίες

11. Διουρητικό: 
Ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα κατά τη διάρκεια της ούρησης.

12.Στοματική υγιεινή: 
Λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων αποτρέπει την κακοσμία και φροντίζει τη στοματική υγιεινή.

13.Καλλυντικές ιδιότητες: 
Το κόκκινο κρασί έχει επουλωτικές ιδιότητες καθώς η ρεσβερατρόλη αναπλάθει τους ιστούς αποκαθιστώντας ρυτίδες και ουλές.

Το κόκκινο κρασί λοιπόν είναι ένα φάρμακο για κάθε περίπτωση, αν καταναλώνεται με μέτρο, ενώ είναι ασυναγώνιστες οι ευεργετικές του ιδιότητες συνολικά στον οργανισμό, όπου πολλά φάρμακα της βιομηχανίας φαρμάκων θα το ζήλευαν.

Αικατερίνη Στεφάνου 
Κλινική Χημικός

Πηγή: NCBI

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: