Alzheimer: Κάντε τη διατροφή σύμμαχο!

Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και αντιπροσωπεύει το 50-60% όλων των περιπτώσεων . Ο επιπολασμός της νόσου του αυξάνεται εκθετικά με την ηλικία, ενώ υπάρχει περιορισμένη γνώση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου του. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ,πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την εξέλιξη της νόσου όσο και για την εμφάνισή της.

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η νόσος Alzheimer οφείλεται κυρίως σε οξειδωτικές βλάβες του εγκεφάλου και σε φλεγμονές. Τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, τα ψάρια, τα διαιτητικά λίπη και οι βιταμίνες Β και Ε έδειξαν ότι μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την οξειδωτική και φλεγμονώδη βλάβη, καθώς επίσης προστατευτικό ρόλο έχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός επιδημιολογικών μελετών δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και της νόσου.

Μελέτες έδειξαν ότι ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι συμβάλουν θετικά στον περιορισμό της νόσου καθώς οι πράσινες πολυφαινόλες και οι κατεχίνες αποτρέπουν τις οξειδωτικές βλάβες, καθώς και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασίου.

Τα άτομα θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη τροφών που είναι υψηλά σε κορεσμένα λίπη, όπως τα κόκκινα κρέατα, το βούτυρο, το παγωτό και τα εμπορικά ψημένα προϊόντα. Μια υγιεινή διατροφή ορίστηκε ως μία συσχετιζόμενη θετικά με την κατανάλωση φρούτων, ολικής αλέσεως τροφίμων, φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, δημητριακά για πρωινό, τσάι, φυτικά λίπη, καρύδια και ψάρια ενώ αρνητικές επιπτώσεις έχει το κρέας και το ζωικό λίπος.

Tο itrofi.gr σας προτείνει μια υγιεινή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη κατανάλωση ψαριών από τους άνδρες και τα φρούτα και τα λαχανικά από τις γυναίκες, αναφέρθηκε επίσης ότι σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις. Η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός καθώς  και οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους έχουν αποδειχθεί, ότι βλάπτουν συστηματικά τους νευρώνες του εγκεφάλου. Μια ισορροπημένη διατροφή με περισσότερα φρούτα λαχανικά και ροφήματα όπως το τσάι δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο.

Αικατερίνη Στεφάνου,
Kλινική χημικός

Πηγές (NCBI):

Nutrition and the Risk of Alzheimer's Disease

The role of nutrition in Alzheimer’s disease: epidemiological evidence

Alzheimer's disease

Όροι: 
Κατηγοριες: