Σχετικα Αφιερωματα

Αν αποφεύγετε τα καρύδια για να μην σας χαλάσουν την δίαιτα ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε!

Τα καρύδια ακολουθούνται από την κακή φήμη ότι περιέχουν λίπη και έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο. Αν όμως αποφεύγουμε τα καρύδια για να μην μας χαλάσουν την δίαιτα, τότε μάλλον κάνουμε λάθος. Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες, και τα οφέλη των καρυδιών στην υγεία τα κάνουν να αξίζουν μια θέση στο διαιτολόγιό μας.

 

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022

Τρώγονται κατά προτίμηση ωμά και ολόκληρα και είναι εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών. Τα ω-3 λιπαρά και ειδικότερα το α-λινολενικό οξύ, παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου, ιδιότητα που έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες μελέτες. Αν αυτό συνδυαστεί με τα πιθανά αντικαρκινικά οφέλη και τη προστασία της καρδιάς, τα καρύδια καθίστανται θρεπτικό όπλο.

Στα αποτελέσματα μιας μελέτης αναφέρεται : ‘Το εκχύλισμα των καρυδιών, το α-λινολενικό και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ παρέχουν σημαντική προστασία από τον θάνατο των κυττάρων και την απορρύθμιση του ασβεστίου. Η επίδραση είναι εξαρτώμενη από την προεπεξεργασία και από τους στρεσογόνους παράγοντες. Το λινελαϊκό και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ δεν έχουν τέτοια ευεργετική δράση στα εγκεφαλικά κύτταρα του ιππόκαμπου (του μέρους του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη)’.

Υπάρχει μια μικρή σύμπτωση στην ομοιότητα των καρυδιών με τον εγκέφαλο, την στιγμή που παρέχουν τόσα οφέλη σ’ αυτόν. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καρυδιών συνδέεται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια και το Alzheimer. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών για 28 ημέρες μπορεί να βελτιώσει την μαθητική ικανότητα και την μνήμη.

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ. Άλλη μελέτη έχει καταδείξει ότι τα καρύδια έχουν ισχυρή δράση κατά του καρκίνου του μαστού. Σε πείραμα με ποντίκια φάνηκε ότι αυτά που έτρωγαν καρύδια ανέπτυξαν καθόλου ή πολύ μικρούς καρκινικούς όγκους. Στους ανθρώπους βρέθηκε ότι η επίδραση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων καρυδιών ημερησίως.

Επιπρόσθετα, λόγω των υγιεινών λιπαρών που περιέχουν, τα καρύδια αποδεικνύονται προστατευτικά για τις παθήσεις της καρδιάς. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Journal of Nutrition κατέδειξε ότι τα καρύδια μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση. 

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ασβέστιο, σε σίδηρο. Η υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των συστατικών έχει παρατηρηθεί στο ελαφρώς πικρό λεπτό υλικό που περιβάλλει την σάρκα.

Όροι: 
Κατηγοριες: