Φρούτα και λαχανικά για την υγεία των πνευμόνων

Η καθημερινή κατανάλωση πέντε ή και περισσότερων μερίδων φρούτων όπως τα μήλα ή τα αχλάδια αλλά και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας πνευμονικής νόσου τόσο σε πρώην όσο και σε νυν καπνιστές, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. 

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022

Το κάπνισμα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.  Η ΧΑΠ είναι μια αναπνευστική πάθηση κατά την οποία στενεύουν οι αεραγωγοί και η οποία μπορεί να περιλαμβάνει βρογχίτιδα και εμφύσημα. 

Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουν οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές συνδέεται με 4%- 8% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου, διαπίστωσε μια πρόσφατη έρευνα.  Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Thorax, συμμετείχαν πάνω από 44.000 Σουηδοί άνδρες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια υγείας και διατροφής.  Σχεδόν τα 2/3 από τους συμμετέχοντες είχαν καπνίσει κάποια περίοδο της ζωής τους και περίπου ένας στους τέσσερις ήταν καπνιστές. Κατά την διάρκεια της 13χρονης μελέτης, εντοπίστηκαν 1.918 νέες περιπτώσεις ΧΑΠ. Οι άνδρες που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική νόσο από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν δύο μερίδες ή λιγότερο. Δεν σημειώθηκε κανένα επιπλέον όφελος για τους μη καπνιστές. Επειδή το κάπνισμα αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, τα οποία δυνητικά εμπλέκονται στην ΧΑΠ, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων, σημειώνουν οι ερευνητές. 

"Ακόμα και αν οι καπνιστές δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα, θα πρέπει να καταναλώνουν, όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά αλλά και οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα θα πρέπει επίσης να αυξήσουν την κατανάλωσή τους»,

είπε η Joanna Kaluza, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια των Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Συμπλήρωσε δε ότι η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών είναι πιθανό να ισχύει και για τις γυναίκες. Διευκρίνισε δε, ότι ενώ τα μήλα, τα αχλάδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι πιπεριές φάνηκε να ασκούν την ισχυρότερη επιρροή και να μειώνουν τον κίνδυνο για την ασθένεια, δεν βρέθηκε αντίστοιχη δράση στα μούρα, τις μπανάνες, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή και ριζώδη λαχανικά, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο ή τον αρακά.

Όροι: 
Κατηγοριες: