Πίνοντας μπύρα πριν το κρασί δεν θα αποτρέψει το hangover

Τι είναι χειρότερο για ένα hangover, ένα ποτήρι μπύρα πριν το κρασί ή το αντίστροφο; Μια νέα μελέτη αντικρούει την ιδέα ότι η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τα αλκοολούχα ποτά επηρεάζει τη σοβαρότητα ενός hangover.

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019

Στην αιώνια προσπάθεια της ανθρωπότητας να αποφύγει τα άσχημα επακόλουθα της μέθης, τα hangover δηλαδή, υπήρξαν πολλές ιστορίες από τις συζύγους από τα παλιά ακόμη χρόνια που υπόσχονταν να κάνουν το «επόμενο πρωϊνό» μιας βραδιάς με άκρατη κατανάλωση αλκοόλ πιο υποφερτό για τους άντρες τους. Λίγες από αυτές τις συμβουλές είναι πιο διαδεδομένες από το παλιό ρητό:"Μπύρα πριν από το κρασί και θα νιώσετε ωραία. Κρασί πριν την μπύρα και θα νιώσετε αδιαθεσία". Υπάρχει, ωστόσο, κάποια επιστημονική εξήγηση για αυτή τη θεωρία που έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας;

Διαβάστε; 
Tips και τροφές-σύμμαχοι για πριν και μετά το hangover

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Witten / Herdecke στη Γερμανία και συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο του Cambridge προσπάθησαν να εξετάσουν αν η σειρά κατανάλωσης μπύρας και κρασιού επηρεάζει τελικά τη σοβαρότητα ενός hangover. Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, απέδειξαν ότι δεν κάνει διαφορά. Είτε ξεκινάτε το βράδι σας με το να πίνετε πρώτα μπύρες και μετά κρασί, ή το αντίστροφο, δεν φαίνεται να έχει καμμιά επίδραση στο πόσο χάλια θα νοιώσετε το επόμενο πρωϊνό. Η μόνη μεταβλητή που μείωσε την ένταση του hangover, λυπούμαστε που θα το ανακοινώσουμε αλλά ήταν η ποσότητα που έπιναν.

Διαβάστε επίσης: 
Πώς το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι αναμνήσεις

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν 90 εθελοντές σε τρεις ομάδες με βάση την ίδια ηλικία, το φύλο, τη σύνθεση του σώματος, τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος και τη συχνότητα των hangover. Μια ομάδα κατανάλωσε περίπου 1,4 lt μπύρας και έπειτα τέσσερα μεγάλα ποτήρια κρασιού, ενώ η δεύτερη ομάδα ξεκίνησε με τα ποτήρια κρασιού και στη συνέχεια ήπιε την μπύρα. Η τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου) έπινε μπύρα ή κρασί. Μια εβδομάδα αργότερα, οι συμμετέχοντες στις ομάδες μελέτης που έπρεπε να πιούν και μπύρα ή κρασί ανέτρεψαν τη σειρά κατανάλωσης και όσοι έπιναν μόνο κρασί την πρώτη φορά, τη δεύτερη ήπιαν μόνο μπύρα και αντίστροφα. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να χαρακτηρίσουν μόνοι τους το επίπεδο μέθης τους χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το 0 έως το 10 στο τέλος κάθε συνεδρίας κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Την επόμενη μέρα, η ομάδα αξιολόγησε την ακρίβεια του hangover των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 8 καταστάσεων που περιλάμβανε τους δείκτες του hangover, δηλαδή, τη δίψα, την κόπωση, την κεφαλαλγία, τη ζάλη, τη ναυτία, τον πόνο στο στομάχι, την ταχυκαρδία και την απώλεια όρεξης. Συνολικά, οι τρεις ομάδες είχαν παρόμοια ένταση hangover και η σειρά κατανάλωσης δεν έκανε καμία διαφορά. Οι γυναίκες, ωστόσο, είχαν χειρότερες αντιδράσεις από τους άνδρες. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές : "Χρησιμοποιώντας το λευκό κρασί και τη μπύρα lager, δεν βρήκαμε καμία αλήθεια στην θεωρία ότι η κατανάλωση μπίρας πριν από το κρασί μας δίνει ένα πιο ήπιο hangover από τo να κάνουμε το αντίθετο. Το σαφές αποτέλεσμα υπέρ μιας συγκεκριμένης σειράς θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των hangovers και να συμβάλλει ώστε πολλοί άνθρωποι να έχουν μια καλύτερη επόμενη ημέρα μετά από ένα μεγάλο μεθύσι. Δυστυχώς όμως, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος να αποφευχθεί το hangover μόνο με το να επιλεγεί η μια ή η άλλη σειρά στην κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών».

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή; academic.oup.com

Όροι: 
Κατηγοριες: