H κατανάλωση πολύχρωμων φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη

Οι σχετιζόμενες με την ηλικία οφθαλμικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης προκαλούν συνήθως μειωμένη όραση ακόμη και τύφλωση στους ηλικιωμένους. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν ορισμένα προβλήματα των ματιών.

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

Μπορεί μια υγιεινή διατροφή να αποτρέψει τον καταρράκτη; Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως ναι καθώς επαλήθευσε τη σχέση μεταξύ των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και του χαμηλότερου κινδύνου καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία. Παρά τις κάποιες ανακολουθίες, τα ευρήματα υποστηρίζουν συντριπτικά τα οφέλη από την κατανάλωση εσπεριδοειδών, πιπεριάς, καρότων, τοματών και σκούρων πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το κέιλ στην καθυστέρηση εμφάνισης αυτής της νόσου.

Διαβάστε: 
Βανίλιες και φρέσκα δαμάσκηνα, τα νόστιμα και θρεπτικά low profile καλοκαιρινά φρούτα

Όταν ο κανονικά διαυγής φακός μέσα στο μάτι θολώσει, η ασθένεια είναι γνωστή ως καταρράκτης. Είναι σαν να κοιτάς μέσα από ένα βρώμικο παράθυρο και είναι μια κύρια αιτία της εξασθένισης της όρασης. Ενώ οι περισσότεροι καταρράκτες εντοπίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, μπορεί επίσης να συμβεί και σε νεότερες ηλικίες. H ερευνήτρια Δρ Ming Li από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Xi'an Jiaotong της Κίνας δήλωσαν ότι οι υπάρχουσες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές βιταμίνες και τα καροτενοειδή μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.

Διαβάστε: 
Τα σταφύλια και τα μάτια σας!

Εξετάστηκαν περαιτέρω οι ενώσεις αυτές αναλύοντας 20 μελέτες από όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στον αντίκτυπο των βιταμινών και των καροτενοειδών (χρωστικές που υπάρχουν στα φυτά) στον κίνδυνο καταρράκτη. Δώδεκα από τις μελέτες ήταν μελέτες κοόρτης, μελέτες παρατήρησης δηλαδή, κατά τις οποίες ορισμένες ομάδες ατόμων με κάποιο κοινό στοιχείο παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος και τα αποτελέσματα συγκρίνονται σε υποσύνολα. Οκτώ από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές - ο πιο αυστηρός τρόπος για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Διαβάστε επίσης: 
Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη κατανάλωση ορισμένων βιταμινών και καροτενοειδών από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καταρράκτη στους ηλικιωμένους στις μελέτες κοόρτης, αλλά τα στοιχεία από τις τυχαιοποιημένες έρευνες ήταν λιγότερο σαφή. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition. «Αυτού του είδους οι καταρράκτες είναι η κύρια αιτία μειωμένης όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων σε ολόκληρο τον κόσμο, και εκείνοι που δεν έχουν χειρουργηθεί συμβάλλουν στο 35% όλων των περιπτώσεων τύφλωσης», αναφέρει η Δρ Λι. "Αν και η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αποκατάσταση της όρασης, θα έχει κοστίσει στην κοινωνία περισσότερα από 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020", πρόσθεσε.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι το κόστος αποκατάστασης της όρασης για τα εκτιμώμενα 45 εκατομμύρια άτομα με καταρράκτη θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό από μια δίαιτα πλούσια σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Οι ερευνητές είπαν ότι καθώς ο πληθυσμός της γης γερνάει και όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, απαιτείται επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος. "Αν μπορούσαμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία κατά 10 χρόνια, θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση" ανέφεραν. Η τρέχουσα παγκόσμια κατανάλωση αντιοξειδωτικών, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλότερη από το συνιστώμενο επίπεδο για την πρόληψη των καταρρακτών που σχετίζονται με την ηλικία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: