Κρεμμύδια, σκόρδα και πράσα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου

Εκτός από την ικανότητά τους να δίνουν βαθιά και ξεχωριστή γεύση σε σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα, τα λαχανικά της οικογένειας allium όπως το σκόρδο, τα πράσα και τα κρεμμύδια θα μπορούσαν επίσης να προστατεύσουν από τον καρκίνο.

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

Το γένος allium περιλαμβάνει περίπου 500 είδη. Από τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται συχνά σε διάφορα φαγητά σε όλο τον κόσμο είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα πράσα, το σχοινόπρασο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ορισμένα λαχανικά allium έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιετίες στην παραδοσιακή ιατρική πρακτική για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν αντιμικροβιακούς, αντιθρομβωτικούς, υπολιπιδαιμικούς, αντιαρθριτικούς και υπογλυκαιμικούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια, η εκτεταμένη έρευνα επικεντρώθηκε στην αντι-καρκινογόνο δράση αυτών των λαχανικών και των συστατικών τους, δηλαδή των αλλυλοσουλφιδίων και των φλαβονοειδών (ιδιαίτερα της κερσετίνης που υπάρχει άφθονη στο κρεμμύδι). Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη προϊόντων allium συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνων. Οι οργανοσουλφιδικές ενώσεις που υπάρχουν στα λαχανικά allium, θεωρούνται υπεύθυνες για τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των λαχανικών.

Διαβάστε: 
Καλλιεργούμε τα δικά μας σκόρδα

Η πρόσφατη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Asia Pacific Journal of Clinical Oncology. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πέντε πιο συνήθεις καρκίνους που αναφέρθηκαν σε άνδρες και γυναίκες στην Ασία και από τους πιο επικίνδυνους σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι προληπτικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση και τα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού είναι πλέον διαθέσιμες, οι επιστήμονες μελετούν τρόπους με τους οποίους τα τρόφιμα και γενικότερα η διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Διαβάστε επίσης:
Οι ίνες του λιναρόσπορου τροφοδοτούν τα ευεργετικά εντερικά βακτήρια

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Li Zhi του First Hospital of China Medical University της Κίνας, διαπίστωσαν ότι όσοι Κινέζοι συμπεριέλαβαν λαχανικά της οικογένειας allium στη διατροφή τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές εξέτασαν 833 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που αντιστοιχούσαν σε 833 υγιείς κατοίκους κατά ηλικία, φύλο και χώρο διαμονής. Οι δημογραφικές και διαιτητικές πληροφορίες συλλέχθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν κατά 79% χαμηλότερη στους ενήλικες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες αυτών των λαχανικών σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες.

Διαβάστε επίσης: 
Καταπολεμήστε την πρόωρη γήρανση με τη σωστή διατροφή

"Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνά μας, φαίνεται να υπάρχει μια τάση: όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των allium λαχανικών, τόσο καλύτερη είναι η προστασία", δήλωσε ο Li και πρόσθεσε ότι "Γενικά, τα παρόντα ευρήματα ρίχνουν φως στην πρωταρχική αντίληψη πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της παρέμβασης στον τρόπο ζωής, η οποία αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω διεξοδικά". Ο Δρ Li επεσήμανε ότι η μέθοδος μαγειρέματος είχε διαφορετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το βράσιμο των κρεμμυδιών μειώνει τις χρήσιμες χημικές ουσίες, ενώ ο τεμαχισμός και η σύνθλιψη του φρέσκου σκόρδου ήταν ευεργετική.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: