Σχετικα Αφιερωματα

Πως διαλέγουμε και αποθηκεύουμε τα κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Πέρα από την σημασία της κατανάλωσής τους όμως, εξ ίσου σημαντικά είναι το πώς τα επιλέγουμε και ο τρόπος που τα αποθηκεύουμε.

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Τα κρεμμύδια διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα και γεύση ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες μεγάλων σφαιρικών κρεμμυδιών που κατατάσσονται στα κρεμμύδια ζεστού καιρού. Αυτά συνήθως έχουν ήπια ή γλυκιά γεύση. Τα κρεμμύδια που μεγαλώνουν σε κρύο καιρό αφήνονται να ξεραθούν για αρκετούς μήνες και έτσι αποκτούν ξηρό και τραγανό περίβλημα. Τα κρεμμύδια αυτά έχουν συνήθως πιο πικάντικη γεύση και παίρνουν το όνομά τους από το χρώμα τους (λευκά, κίτρινα ή κόκκινα). Πέρα από τα μεγάλα κρεμμύδια υπάρχουν και άλλες ποικιλίες όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Επιλέγουμε τα κρεμμύδια που είναι καθαρά, καλοσχηματισμένα, δεν έχουν άνοιγμα στον λαιμό, και έχουν τραγανό και ξηρό εξωτερικό περίβλημα. Αποφεύγουμε αυτά που βλασταίνουν ή που έχουν σημάδια μούχλας.

Επιπρόσθετα, τα κρεμμύδια χαμηλής ποιότητας έχουν συχνά κηλίδες στην επιφάνεια, και υγρασία στον λαιμό, που είναι σημάδια αποσύνθεσης. Καθώς τα συμβατικά κρεμμύδια έχουν συχνά ακτινοβοληθεί για να μην βλασταίνουν, καλό θα ήταν να προτιμάμε τα βιολογικά κρεμμύδια, όπου αυτό είναι δυνατόν, γιατί αυτά δεν έχουν υποστεί αυτήν την επεξεργασία.

Τα κρεμμύδια θα πρέπει να αποθηκεύονται σε καλά αεριζόμενο μέρος, μακριά από την ζέστη και το δυνατό φώς. Με εξαίρεση τα φρέσκα κρεμμυδάκια, δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Θα πρέπει να τοποθετούνται σε ένα κρεμαστό καλάθι, ή σε ένα αεριζόμενο μπωλ με ανυψωμένη βάση, για να εξασφαλίζεται ο αερισμός τους και από κάτω. Η διάρκεια αποθήκευσης διαφέρει ανάλογα με το είδος του κρεμμυδιού. Αυτά με την πολύ πικάντικη γεύση, όπως τα κίτρινα κρεμμύδια, θα μπορούσαν να κρατηθούν έως και ένα μήνα αν αποθηκευτούν σωστά. Μπορούν να κρατήσουν περισσότερο από αυτά με την πιο ήπια γεύση, όπως τα άσπρα κρεμμύδια, γιατί τα συστατικά που τους δίνουν αυτήν την ιδιαίτερη γεύση τα βοηθούν. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια αποθηκεύονται σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο , όπου αντέχουν για μια εβδομάδα.

 Όλα τα κρεμμύδια, θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τις πατάτες από τις οποίες απορροφούν υγρασία και αιθυλένιο, που τους προκαλούν γρήγορη φθορά.

Αποθηκεύστε τα κομμένα κρεμμύδια σε ένα ερμητικά κλειστό δοχείο αλλά χρησιμοποιείστε τα μέσα σε δύο μέρες το πολύ γιατί τείνουν να οξειδώνονται και χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες γρήγορα. Τα μαγειρεμένα κρεμμύδια θα διατηρήσουν την γεύση τους σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο για μερικές μέρες. Δεν θα πρέπει ποτέ να αποθηκευτούν σε μεταλλικό δοχείο γιατί θα τα αποχρωματίσει. Αν και τα αποφλοιωμένα και κομμένα κρεμμύδια μπορούν να καταψυχθούν (χωρίς πρώτα να λευκανθούν) αυτή η επεξεργασία μπορεί να προκαλέσει την απώλεια λίγης γεύσης.

Όροι: 
Κατηγοριες: