Τηγανητά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Είναι ευρέως γνωστό ότι το τηγάνισμα μειώνει την θρεπτική αξία των περισσότερων τροφών, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Έρευνες έδειξαν ότι μια ομάδα τροφών που περιέχουν σημαντικές ποσότητες οργανικών χρωστικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι ασθένειες της καρδιάς, του ματιού και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Όταν τα καροτενοειδή εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες διασπώνται. Αυτό διευκολύνει το σώμα να τις απορροφήσει στο αίμα, απ’ όπου βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Τα καροτενοειδή αφθονούν στην φύση, αλλά τα τρία πιο συχνά εμφανιζόμενα στην τροφή μας είναι :

Τα καροτενοειδή προ-βιταμίνης Α όπως το α-καροτένιο  και η β-καροτένιο, που δίνουν στα καρότα και στις γλυκοπατάτες αυτό το πορτοκαλί χρώμα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω γήρατος.

Το λυκοπένιο, που δίνει την κόκκινη απόχρωση στις τομάτες, το ροζ γκρέιπφρουτ, τις κόκκινες πιπεριές. Περίπου το 80% του λυκοπενίου που λαμβάνουμε, προέρχεται από τα προϊόντα τομάτας, και οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το λυκοπένιο προστατεύει από τους καρκίνους του προστάτη, του πνεύμονα, του στομάχου.

 Η λουτεΐνη, που βρίσκεται στα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι λαχανίδες. Είναι γνωστό ότι προστατεύει από ασθένειες του ματιού όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Το λυκοπένιο στην τομάτα είναι συνδεδεμένο με πρωτεΐνες. Με το τηγάνισμα στο λάδι, διασπάται από τις πρωτεΐνες και έτσι η ποσότητα λυκοπενίου που προσλαμβάνουμε είναι περίπου τετραπλάσια αυτής από τις ωμές τομάτες, ή διπλάσια αυτής που παίρνουμε από τις τομάτες μαγειρεμένες χωρίς λάδι.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά,  σε αντίθεση με τις άλλες βιταμίνες που είναι υδατοδιαλυτές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η ποσότητα του λαδιού που θα χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα, γιατί είναι γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, δεν βοηθάει στην διατήρηση του βάρους.

Όροι: 
Κατηγοριες: