Καλλιεργούμε τα δικά μας σκόρδα

Κανένα βότανο δεν είναι τόσο συνδεδεμένο με τον άνθρωπο όσο το σκόρδο. Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και 5.000 χρόνια ενώ τα τελευταία 50 χρόνια είναι το αντικείμενο πάνω από 2.000 αξιόπιστων μελετών που έχουν καταδείξει τα οφέλη του για την υγεία. Το σκόρδο αποδεδειγμένα μειώνει την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, αυξάνει τις υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες που συνιστούν την λεγόμενη καλή χοληστερόλη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, και βοηθάει στην πρόληψη μολύνσεων, καρκίνων, κρυωμάτων, και γρίπης. Έχει καλή αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιασική, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, και ανοσοποιητική δράση.

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

Πολλές φορές έχουμε αγοράσει σκόρδο για να χρησιμοποιήσουμε μόνο μια σκελίδα. Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει τις υπόλοιπες σκελίδες να βλασταίνουν μετά από μερικές μέρες. Μπορούμε μόνοι μας, και οι πιο άπειροι από εμάς να σταματήσουμε αυτήν την σπατάλη, φυτεύοντας και αναπτύσσοντας τα δικά μας σκόρδα. Από μία μόνο σκελίδα μπορούμε να έχουμε 20 σκελίδες κι έτσι να μην χρειαστεί ποτέ να ξαναγοράσουμε σκόρδα.

Η μέθοδος είναι απλή.

Χρησιμοποιείστε βιολογικά σκόρδα που θα βρείτε στο τμήμα βιολογικών προϊόντων του supermarket σας.

Το σκόρδο αγαπά την ψύχρα. Επιλέξτε να το φυτέψετε το φθινόπωρο, και θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσο θέλετε την επόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τοποθετείστε την άκρη της σκελίδας με την ρίζα προς τα κάτω μέσα στο χώμα όπως θα κάνατε με οποιονδήποτε άλλο βολβό. Δεν χρειάζεται να βγάλετε το περίβλημα.

Όσο πιο μεγάλη είναι η σκελίδα, τόσο πιο μεγάλο θα γίνει το σκόρδο.

Αν τα φυτέψετε σε γλάστρες, τοποθετείστε τις σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού με άμεσο ηλιακό φώς, και περιμένετε να βγάλει ρίζες και να αναπτύξει νέους βλαστούς.

Όταν το σκόρδο έχει ριζώσει καλά, κόψτε τα ελικοειδή βλαστάρια και το φυτό θα χρησιμοποιήσει όλα τους πόρους του για να σχηματίσει έναν μεγάλο νόστιμο μυρωδάτο βολβό.

Αν φυτέψετε σε γλάστρα φροντίστε η γλάστρα σας να έχει περίπου 20 εκατοστά διάμετρο και ανάλογο βάθος. Τοποθετείστε τις σκελίδες σε μια απόσταση περίπου 10 πόντων μεταξύ τους. Φροντίστε το χώμα σας να είναι πλούσιο σε συστατικά. Διατηρείστε το χώμα σας υγρό αλλά όχι βρεγμένο.

Έχει μεγάλο διάρκεια ανάπτυξης αλλά θα σας αποζημιώσει με το μέγεθος και το άρωμά του.

Η καλύτερη περίοδος συγκομιδής είναι όταν το πάνω μέρος του φυτού αρχίζει να κιτρινίζει και να πέφτει.

Όροι: 
Κατηγοριες: