Καινοτόμο ρύζι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Το πρώτο στον κόσμο ρύζι υψηλής απόδοσης και περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που αναπτύχθηκε για ευρεία χρήση, υπόσχεται πολλά και μπορεί να είναι στις αγορές στο κοντινό μέλλον.

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Σύμφωνα με την American Society of Agronomy, είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε αναπτυσσόμενα έθνη δεν παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη μέσω της διατροφής τους. Αυτό που συχνά καταναλώνουν όμως, σε μεγάλες ποσότητες, είναι το ρύζι. Με αυτό κατά νου, οι επιστήμονες έχουν βελτιώσει ένα είδος ρυζιού που έχει πάνω από 50% περισσότερη πρωτεΐνη από τις κανονικές ποικιλίες.

Πριν από δύο χρόνια, μια ομάδα από το Louisiana State University, με επικεφαλής τον καθηγητή Herry Utomo, ανέπτυξε μια ποικιλία μακρόσπερμου ρυζιού, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, γνωστή ως Frontière. Χρησιμοποίησαν μια παραδοσιακή διαδικασία αναπαραγωγής και το ρύζι αυτό έχει μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 10,6% - δηλαδή μεγαλύτερη κατά 53% σε σχέση με το συμβατικό ρύζι με το οποίο ξεκίνησε η ομάδα. Επιπλέον, απαιτεί λιγότερη θερμότητα, χρόνο και νερό για το μαγείρεμα. Δυστυχώς, όμως, όπως συμβαίνει συχνά με τις καλλιέργειες που έχουν αναπτυχθεί για αυξημένο θρεπτικό περιεχόμενο, οι αποδόσεις τους δεν είναι τόσο υψηλές όσο εκείνες του κανονικού ρυζιού - περίπου 10% χαμηλότερες από αυτές της ποικιλίας Cypress.

Διαβάστε επίσης: Νέο είδος ρυζιού απαιτεί λιγότερο νερό και είναι ανθεκτικότερο σε μελλοντικές κλιματικές αλλαγές

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα ο Utomo και οι συνάδελφοί του εξέτασαν 20 πρόσφατα αναπτυγμένες σειρές ρυζιού υψηλής πρωτεΐνης και ανακάλυψαν ότι μία από αυτές είχε απόδοση 10% έως 17% υψηλότερη από την Frontière. Αυτή η νέα ποικιλία είναι έτοιμη για τελική δοκιμή και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η συγκομιδή του ρυζιού αυτού θα μπορούσε να χρησιμεύσει όχι μόνο ως βασικό τρόφιμο, αλλά και ως πηγή πλούσιου σε πρωτεΐνες ρυζάλευρου, γάλακτος ρυζιού ή άλλων συστατικών τροφίμων. Η ομάδα διερευνά, προς το παρόν, τα χαρακτηριστικά ψησίματος αυτού του αλεύρου, σε σύγκριση με εκείνα άλλων τύπων ρυζάλευρου. Διατίθεται στην αγορά ως ρύζι Cahokia, και η αρχική γραμμή Frontière αναπτύσσεται τώρα στο Illinois. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γεωργοί δεν επιβαρύνονται με κανένα πρόσθετο κόστος και δεν χρειάζεται να αλλάξουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές.

Διαβάστε και αυτό: Το πίτουρο ρυζιού θα μπορούσε να είναι η επόμενη υπερτροφή

Οι Cahokia ήταν μια εγγενής αμερικανική φυλή που μιλούσε Algonquian και αποτελούσε μέλος της Συνομοσπονδίας του Illinois. Το πρωτεϊνούχο ρύζι Cahokia αναπτύσσεται κατά μήκος του ποταμού Mississippi, σε γη που κάποτε φύτευαν καλαμπόκι, μέχρι που η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε τη φυλή πρώτα στο Kansas και στη συνέχεια στην Oklahoma. Τώρα θεωρείται εξαφανισμένη. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η οικογένεια Gerard εγκαταστάθηκε στην ίδια γη που καλλιεργούνταν παλιά από τους Cahokia. Το 1990, ο απόγονος Blake Gerard επέστρεψε στη γη και άρχισε να καλλιεργεί ρύζι.

Ο Gerard αναφέρει: "Οι Cahokia ήταν οι πρώτοι βιώσιμοι αγρότες και η επιχείρησή μας αντιπροσωπεύει μια επιστροφή στις ίδιες αυτές βιώσιμες πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Αυξάνουμε το ρύζι χωρίς τη χρήση GMO’s και ελαχιστοποιούμε την ποσότητα νερού και λιπάσματος που προσθέτουμε στο προϊόν μας, διατηρώντας παράλληλα μια υγιή καλλιέργεια ». Προσοχή επίσης δίνεται στη φυσική γονιμότητα του εδάφους και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της φάρμας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: