Συνδυάστε κουνουπίδι με κουρκουμά και απογειώστε τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους

Επιλέξτε τη συνταγή που σας προτείνουμε για κουνουπίδι με κουρκουμά και απολαύστε έναν από τους πιο θρεπτικούς συνδυασμούς του λαχανικού αυτού με το συγκεκριμένο μπαχαρικό. Η κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη που περιέχει ο ιδιαίτερα αγαπητός στην Ινδία κουρκουμάς, εκτοξεύει την αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση του κουνουπιδιού, μετατρέποντας το πιάτο σε μια υγιεινή βόμβα.

 

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020

Η επιλογή τροφών πλούσιων σε αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, σίγουρα θωρακίζει τον οργανισμό μας καλύτερα απέναντι στις ασθένειες που προκαλούνται από φλεγμονές ή από τον καρκίνο. Το κουνουπίδι είναι ένα ευέλικτο αντιοξειδωτικό λαχανικό που εκτός από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία,  περιέχει τη φυσική ουσία σουλφοραφάνη που καταπολεμά τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα και επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καταστροφή των καρκινικών βλαστικών κυττάρων, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για έλεγχο του καρκίνου. Επιπλέον, άλλες χημικές ενώσεις του κουνουπιδιού, όπως οι ινδόλες και οι ισοθειοκυανήτες αναστέλλουν την εξέλιξη των καρκίνων του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος και των πνευμόνων σύμφωνα με διάφορες έρευνες.

Ο κουρκουμάς είναι μπαχαρικό που συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία όπου και θεωρείται ιερό φυτό. Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό του και είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τις ισχυρές της αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην ινδική κουζίνα ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται καθημερινά και για πολλούς το γεγονός ότι στην Ινδία παρατηρείται 10 φορές χαμηλότερη συχνότητα των 4 διαδεδομένων καρκίνων της δυτικής κοινωνίας δηλαδή του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, αποδίδεται σε αυτό. Κλινικές δοκιμές  απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, βοηθά το σώμα να καταστρέψει τα μεταλλαγμένα κύτταρα, μειώνει τις φλεγμονές, εμποδίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο, και αναστέλλει τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που θεωρείται απαραίτητη για το σχηματισμό όγκων. Μεγάλη περιεκτικότητα σε κουρκουμά περιέχει και το κάρυ, το γνωστό μείγμα μπαχαρικών.

Αν συνδυάσουμε τώρα την κουρκουμίνη του κουρκουμά με μια φυσική ουσία τον ισοθειοκυανικό φαιναιθυλεστέρα (ΡΕΙΤC) που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στο κουνουπίδι, έχουμε μια ισχυρή ασπίδα κατά του καρκίνου αλλά και των φλεγμονών, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια. 

Ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να απολαύσετε τα οφέλη του κουνουπιδιού και του κουρκουμά είναι να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή.

Υλικά για 2 άτομα:

  • 500 γραμμάρια κουνουπίδι 
  • 5 κουταλιές της σούπας ζωμός λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες στο γουδί ή ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι

Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών και όταν αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το κουνουπίδι μαζί με τον κουρκουμά, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Βράζουμε για όχι περισσότερο από 3 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε τα να βράσουν για άλλα 2 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα μπολ. 

Όροι: 
Κατηγοριες: